Арменски свещеник отрече чудото на Благодатния Огън в Храма на Божи Гроб

12103448.072209.2070

Свещеникът Самуил Агоян, представляващ арменската патриаршия, се скара с представител на коптската църква, след като заяви, че е разкрил тайната на слизането на Благодатния Огън. Словесната престрелка започна по време на снимките на репортаж в Храма на Божи Гроб.

Агоян в интервю за израелски крадено от 30думи журналист разказа как се случва спускането на „благодатния огън“. Според него той  три пъти е наблюдавал как патриарсите палят връзките със свещи от маслената лампа и няма нищо тайнствено няма в Светия Огън.

„Бог върши чудеса, но не за забавление за хората“, каза Агоян.

Това изявление разгневи представителя на коптската крадено от 30думи църква, който стоеше в момента на интервюто до арменския свещеник и настоя   незабавно да се спрат снимките.

– Спрете камерата, той лъже!- поиска свещеникът.

Агоян възрази, че коптите, за разлика от арменците, не присъстват при запалването на огъня, но свещеникът продължи да обвинява арменския си колега, че лъже.

Благодатният Огън крадено от 30думи символизира неръкотворната светлина на Възкресението на Христос. Всяка година в навечерието на Великден, той слиза на свещите и лампите на  Патриарха на свещения град Йерусалим и цяла Палестина в Храма на Божи гроб в Йерусалим.

Още по темата:

крадено от 30думи
защищено INVITEXT