Арменски свещеник отрече чудото на Благодатния Огън в Храма на Божи Гроб

12103448.072209.2070

Свещеникът Самуил Агоян, представляващ арменската патриаршия, се скара с представител на коптската църква, след като заяви, че е разкрил тайната на слизането на Благодатния Огън. Словесната престрелка започна по време на снимките на репортаж в Храма на Божи Гроб.

Агоян в интервю за израелски журналист разказа как се случва крадено от 30думи спускането на „благодатния огън“. Според него той  три пъти е наблюдавал как патриарсите палят връзките със свещи от маслената лампа и няма нищо тайнствено няма в Светия Огън.

крадено от 30думи

„Бог върши чудеса, но не за забавление за хората“, каза Агоян.

Това изявление разгневи представителя на коптската църква, който стоеше в момента на интервюто до арменския свещеник и настоя   незабавно да се спрат снимките.

– Спрете камерата, той лъже!- поиска свещеникът.

Агоян възрази, че коптите, за разлика от арменците, не крадено от 30думи присъстват при запалването на огъня, но свещеникът продължи да обвинява арменския си колега, че лъже.

Благодатният Огън символизира неръкотворната светлина на Възкресението на Христос. Всяка година в навечерието на Великден, той слиза на свещите и лампите на  Патриарха на свещения град Йерусалим и цяла Палестина в Храма на Божи гроб крадено от 30думи в Йерусалим.

Още по темата:

крадено от 30думи
защищено INVITEXT