Президентът на Филипините Родриго Дутерте разреши на военните да го застрелят ако стане дикатор

дутерте

Родриго Дутерте  поиска от военните да защитят Конституцията на Филипините, ако се задържи на поста президент. В страната се обсъжда конституционната реформа, поради която мандатът на депутатите и други  чиновници може да се удължи.

Филипински президент Родриго Дутерте  по време на посещението си във военна база помоли военните да го застрелят, ако той продължи да оглавява  правителството след изтичане на неговите правомощия и  стане диктатор, съобщава Ройтерс.

„Ако остана на поста по-дълго и поискам да стана диктатор, застреляйте ме, не се шегувам“, каза президентът. Той добави, че задачата на военнослужещите и правоохранителните органи е „да защитават Конституцията и да защитават хората“.

Както посочва  агенцията, миналата седмица поддръжници на Дутерте в Камарата на представителите (долната камара) на конгреса си във Филипините гласуваха за свикване на конституционно събрание, за да се премине към федерално устройство на държавата.

Приемането на нова конституция ще доведе до отлагане на парламентарните избори, насрочени за 2019 г. и, като следствие, преразглеждането на мандата  не само на депутатите, но и на други чиновници.

Още по темата: