Да пием за здраве – съвети от традиционната китайска медицина

alkohol

Алкохолът -това е напитка от небесата. В умерени дози, той сгрява кръвта, подобрява циркулацията на енергията Ци, ободрява духа, помага да се предпазим от настинки, избавя от мъчителното безпокойство и събужда интерес към живота.“- неизвестен лекар от династия Мин.

Още в древни времена китайците са познавали полезните свойства на алкохола, но ясно осъзнавали и потенциалния му разрушителен ефект, за който се говори толкова много в днешни дни.

Освен как да живеем здравословно,  книгите по ТКМ ни учат и как правилно да пием.

В китайската медицина в продължение на хилядолетия алкохолът се е използвал като профилактично и лечебно средство. В Китай вярвали, че някои видове алкохол могат да сътворят чудеса. Например в древните учебници се споменавало за т.нар. „100 годишно вино“ на майстор Джоу, което лекувало глухота и слепота. Освен това то възвръщало естествения цвят на побелелите коси.

Според принципите на ТКМ, употребяван в разумни количества, алкохолът е в състояние да удължи живота. Но ключовият момент тук е именно „разумното количество“. Когато пием алкохол, за да не си навредим на здравето, а по-скоро да ние в полза, трябва да спазваме три основни ограничения: подходящо количество, в подходящо време и при подходящо настроение. Ако се отклоните само от едно от тези ограничения, ще си навредите на здравето.

1. Да пием без да се напиваме

Първото правило предполагам за много хора ще се окаже трудно за спазване. Според него трябва да се изпие такова количество, след което да не се чувствате опиянени.

Според китайската медицина прекалената употреба на алкохол и то продължително време, може да предизвика необратими разрушителни изменения както на вътрешните органи, така и на психиката, а в някои случаи дори и смърт.

Освен това китайските лекари съветват да не се смесват различни видове алкохол, а да се придържаме само към един вид.

2. Не пийте алкохол преди лягане!

Наред с количеството, важно е и кога пиете. Никога не пийте на празен стомах, защото може да възникне огромен дисбаланс между усвояването и отделянето на алкохола от организма.

И още едно важно правило е никога да не пиете преди лягане. Специалистите по китайска медицина смятат, че това може да има неприятни последствия за сърцето и очите, а също така може да предизвика кожни заболявания в следствие на прегряването на тялото.

3. Алкохолът няма да помогне за лошото настроение.

Китайска поговорка гласи: Опитите да подтиснем тревогата с алкохол са равносилни на това да я разпалим с нова сила.

Това правило е също толкова важно, колкото предните две. Опитът да се избавим от лошото настроение чрез пиенето на алкохол ще ни помогне само временно. Но след това чувствата и емоциите ще се появят отново и то още по-силни.

Няма нужда да крием, че много хора търсят утеха в алкохола, но това едва ли решава проблемите им.

И така, за да не си навредите при пиенето на алкохол никога не пийте до напиване, не пийте късно вечер и никога когато не сте в настроение.

Известният политик и военен Цао Цао казва следното: „Алкохолът за хората е като водата за лодката: тя или потъва, или весело плува по вълните.“

По празници по принцип е трудно да минем без употребата на алкохол, но единствено от вас зависи дали ще изкарате весело и без да навредите на здравето си.

Махмурлукът

Обикновено по празници в приятна компания е възможно да попрекалим с алкохола, след което на следващата сутрин идват главоболието и всички неприятни неща след препиване. Махмурлукът се отразява различно на всеки, но по принцип причина за него е дехидратирането на организма от етанола в алкохола и токсичните остатъци от алкохолните напитки. Докато дехидратацията е основна причина за главоболието, сухотата в устата и сънливостта, последствията от етанола са много по-токсични от самия алкохол.

Съществуват много домашни и чудати лекове, които помагат на махмурлиите. Сред тях са зелевата чорба, мазната английска закуска или разтриването под мишниците с парче лимон. Но за съжаление няма универсално средство за всички, защото ефектът от един лек е различен за всеки.

Китайската медицина е помислила за всичко през вековете и ето какви съвети дава на махмурлиите:

1. Вода с мед

Монозахаридите, фруктозата и глюкозата в меда помагат за неразположението, абсорбират алкохола от тялото и премахват главоболието.

2. Чай от кудзу

Сварете 50 гр. цветове от кудзу в гореща вода и изпийте чая. Ако не разполагате с цветове, може да използвате и корените на растението. Кудзуто е една от 50-те основни билки в ТКМ и съдържа полезни изофлавони. Цветовете му изчистват черния дроб, а корените му предпазват лигавицата на стомаха, премахват главоболието и предотвратяват повръщането.

3. Чай и плодови сокове

Зеленият и черният чайове, както и прясно изцедените сокове от диня, грозде или домати действат диуретично. Това означава, че количеството произвеждана от организма урина се увеличава и по този начин по-бързо се изхвърлят токсините, натрупани през предната нощ. Пийте чай в умерени количества и не прекалявайте, защото това може да навреди на бъбреците.

4. Масаж

Един от обичайните симптоми при махмурлук са болки в тялото и скованост. За да се избавите от тях, може да опитате масаж на цялото тяло или на стъпалата веднага щом усетите симптомите. Причина за схващането на крайниците е прекаленото съдържание на алкохол в тялото, а масажът ще помогне на мускулите да се отпуснат.

Като превантивна мярка за стомаха е да се изяде чаша кисело мляко преди да се започне пиенето на алкохол и да се пие много вода. И все пак най-добре би било, ако спазим мярката и не прекаляваме с алкохола.

http://bulgarian.cri.cn/1001/2013/06/26/1s121737.htm

Как да разберем, че имаме проблеми с алкохола

Според една официална статистика, публикувана наскоро, голяма част от българите, които имат проблеми с…