Пътят на изотопа на Рутений по Европа и как в Русия отново покриха всичко!

12На 21 ноември Росгидрометцентр потвърди, че в края на септември в района на Челябинск е имало изтичане на  рутений-106 (Ru-106), радиоактивен изотоп.

В съобщението, публикувано на  сайта на ведомството се казва,  че съдържанието на рутений в проби от станциите Аргаяш и Новогорний, до които се намира химическият завод „Маяк“, в крадено от 30думи края на септември – началото на октомври,  радиационният  фон се е повишил в сравнение с предходния месец 986 и 440 пъти!  Администрацията на предприятието гарантира, че „Маяк“ няма абсолютно нищо общо с това, а замърсяването на атмосферата не е свързано с тяхната дейност.

scale_1200

Първи за изтичането на рутений-106 съобщиха  крадено от 30думи европейските мониторингови станции в началото на октомври. Те регистрираха превишение на  съдържанието на радиоактивния изотоп във въздуха в няколко европейски страни. Тогава германската федерална служба за радиационна защита предположи, че източникът на емисиите на радиоактивни изотопи е в Русия,  на територията на южната част на Урал.

В „Росатом“  нарекоха тази крадено от 30думи версия „несъстоятелна“ и отбелязаха, че радиационната обстановка около ядрените съоръжения е нормална. Източникът на Znak.com в управлението на „Роспридроднадзор“ за района на Челябинск заяви, че „това е фалшива новина“.

scale_1200Карта на IRSN, показваща съдържанието на рутений-106 във въздуха в Европа от 27 септември до 13 октомври.

През октомври Челябинск изведнъж крадено от 30думи бе обгърнат от смог, придружен от остър мирис. Той се задържа около две седмици. Гражданите се оплакваха от главоболие и задух, а местните власти ги посъветваха да не напускат домовете си. Да се установи причината за смога тогава не бе възможно. И накрая, на 19 октомври властите в Челябинск потвърдиха крадено от 30думи наличието на рутений във въздуха, поради което правителството на региона се събра на спешна среща.

В доклада на Росхидромет, публикуван месец по-късно, специалистите на ведомството установиха пътя на радиоактивните частици. В документа се посочва, че рутений-106 на 26-27 септември е регистриран в  Татарстан, а на 27-28 септември радиоактивният изотоп е крадено от 30думи открит във  Волгоград и Ростов на Дон.

След това той   се премества в средиземноморския регион, после – на   север от Европа. Ако се следват  данните на Росхидромет, може да се предположи, че радиоактивните изотопи са преминали  над републиките Башкортостан и Татарстан,  преминали са  между Уляновск и Самара, стигнали са крадено от 30думи до Саратов и са се насочили към територията на Северен Казахстан.

След това радиоактивното вещество през Волгоград стига до  Ростовска област, и минавайки между Крим и Краснодар, стига до  Средиземно море. Въпреки това, измервания в тези области все още не са направени.

Според ръководителя на енергийната програма „Грийнпийс Русия“ Рашид крадено от 30думи Алимов, причините за изтичането все още са неизвестни. „Ние комуникираме с Надежда Кутепова от организацията „Планетата на надеждите“, която разговаря с френски изследователи. Предположението и е, че изтичането на рутений може да се е случило при преточването на  отработено ядрено гориво, но това е само един от сценариите.“

Според Алиев,  крадено от 30думи хората, които са били подложени на  силно облъчване, могат да бъдат застрашени от остра радиационна болест.

„В тази ситуация можем да предположим, че служителите на предприятието могат да се разболеят. Според безпраговата теория, приета в радиологията, всякакви количества антропогенни радионуклиди увеличават риска от заболяване от рак. Затова изискваме проверка на крадено от 30думи обстоятелствата на аварията. “

Главеният онколог на Челябинск Андрей Важенин, коментирайки ситуацията с изтичането на рутений, заяви, че неговата служба не разполага с информация за опасна концентрация на радиация в региона. Той също така каза, че населението няма нужда да се тревожи за емисиите с  рутений, тъй като той „не крадено от 30думи е чист канцероген“. Важенин съветва гражданите да „гледат футбол и да пият бира“.

През 1957 г. в Маяковския комбинат възниква първата техногенна радиационна авария. След това, поради повреда в охладителната система, се разрушава контейнер с радиоактивни отпадъци, в резултат на което хиляди хора са  евакуирани от опасната зона.

Рутеният  е крадено от 30думи открит от професора в Казанския университет Карл Клаус през 1844 г. На латински означава „Русия“. В природата  радиоактивни изотопи на това вещество не съществуват, но те се образуват по време на верижна реакция – в ядрени реактори и при експлозии от ядрени бомби.

https://zen.yandex.ru/media/babr24/puti-izotopa-nad-kakimi-gorodami-rossii-proshlo-radioaktivnoe-oblako-5a1c1eb079885e8e049a336b?

 

Внимание: Повишена радиоактивност крадено от 30думи се отчита над Европа

В Европа се наблюдава повишена радиоактивност във въздуха. Точният източник не е известен, наличните данни показват, че се намира в Източна Европа, пише Popular Mechanics.. Увеличено  ниво  на изотопа    *…

 

 

защищено INVITEXT