933214-3x2-940x627

Шумен е на първо място в страната по отношение на адаптирано към децата правосъдие. Това стана ясно на националната конференция „Чуй детето – 10 години практика в България за по-добро взаимодействие“, която се провежда в столицата заедно с публичен дебат за защита на правата на децата, жертви на престъпления.

Още през 2009 година в Шумен беше открита „синя“ стая за изслушване на деца-жертви на насилие или свидетели на престъпления, а миналата година се създаде и зона „ЗаКрила“ – детски център за застъпничество и подкрепа. За две години децата, които са разпитани в щадяща среда в Шумен, са 45.

„За съжаление направените промени в НПК не гарантират щадящата среда, в която децата да бъдат разпитани, когато се налага“, каза за Радио Шумен Надя Стойкова, координатор на проекта „Чуй детето“. Годишно над три хиляди деца стават жертви на престъпления.

През миналата година убитите деца са 35, а през тази – 25. В статистиката са и случаи на тежка сексуална злоупотреба с деца под 14 години, информира още Надя Стойкова.

http://bnr.bg/shumen/post/100898014/godishno-nad-3-hil-deca-stavat-jertvi-na-prestaplenia

Горанов за втората пенсия: „Може да се наложи децата да доплащат пенсиите на родителите“

„Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която…

Пловдивчанка планирала да убие брат си и две деца, за да получи наследство от $ 4 милиона

66-годишна жена беше обвинена в това, че е планирала отвличането и убийството на брат…

Къде са БХК – майка и 5-те ѝ деца оцеляват със 140 лв. на месец без ток и телевизия?!

Със съпруга ми сме безработни от няколко месеца, защото като родители с пет деца…