На 12 октомври огромен астероид може да се вреже в Земята (видео)

asteroid_1Астероидът 2012 TC4 отново привлече вниманието на астрономите. Според актуализираните данни, космическото тяло ще премине на разстояние само 4 000 мили от Земята, което на практика може да е сблъсък с планетата.

Астероидът 2012 TC4 може да порази Земята през октомври тази година, според  изчисленията крадено от 30думи на учените

През 2012 г. астероидът  се приближи до нашата планета на разстояние приблизително на  94 800 км. Следващото му преминаване покрай Земята трябва да се случи на 12 октомври 2017 г. Астероидът има много удължена орбита, така че е трудно да се предскаже разстоянието, на което ще се приближи крадено от 30думи до Земята.

Астрономите са наблюдавали орбитата на астероида в периода от 2012 г. до 2015 г. Според изчисленията, през октомври тази година 2012 TC4 астероидът трябва да мине на същото значително разстояние от Земята, като последния път. Вероятността за сблъсък е много малка. Обаче сега се оказва, че изчисленията на крадено от 30думи учените са погрешни и вероятността за сблъсъка на астероида с нашата планета е много по-висока.

Засега астрономите нямат точни данни за размера и състава на астероида, както и за мястото на падането му. Според официални данни от 2012 г. размерът на астероида може да достига 40 метра в диаметър. За крадено от 30думи сравнение: метеоритът Челябинск, който падна през февруари 2013 г., имаше максимален диаметър от 20 метра. Сриващата се 40-метрова скала може да има впечатляващи последствия.

В същия ден, 12 октомври 2017 г., НАСА планира да тества своята „планетарна защита“.

http://edition.cnn.com/2017/08/01/us/nasa-asteroid-flyby-planetary-defense-trnd/index.html

NASA: Мощността на взрива на челябинския метеорит е еквивалентна на 20 атомни бомби

NASA: Мощността на взрива на челябинския метеорит е еквивалентна на 20 атомни бомби

Мощността на взрива, избухнал по време на навлизането на метеорита в атмосферата, който след…

Разкриха тайната на Челябинския метеорит

Разкриха тайната на Челябинския метеорит

Възрастта на Челябинския метеорит крадено от 30думи е приблизително равна на възрастта на Слънчевата система, предаде РИА…

Руснаците заговориха за Челябинския метеорит като за ракета и НЛО (видео)

Руснаците заговориха за Челябинския метеорит като за ракета и НЛО (видео)

В доста руски сайтове започнаха да се появяват интерпретации на вчерашния взрив на метеорит…

Челябинският метеорит долетял от съзвездието Пегас

Финландски  учени крадено от 30думи от   проекта за радиосондиране на атмосферата Kaira са определили радианта на  Челябинския…
защищено INVITEXT