Мистерията с „акустичните нападения“ срещу американски дипломати в Куба се разраства

1 Куба-САЩСъстоя се безпрецентна среща между  Тилерсън и Родригес по отношение на „акустичните атаки“ над американски дипломати в  Куба.

Родригес е посочил, че е важно Вашингтон да си сътрудничи с кубинските власти, с цел да се изясни какво се е случило.

В момент, когато САЩ търсят отговори за мистериозните „акустични нападения“ срещу техните дипломати в Хавана, американският държавен секретар Рекс Тилерсън се срещна с кубинския си колега Бруно Родригес, което представлява първата  дипломатическа среща на най-високо равнище между двете страни, след като администрацията на президента Доналд Тръмп започна работа.

Кубинското министерство на външните работи съобщи, че на срещата Родригес е посочил на Тилерсън, че не трябва да се предприемат „прибързани действия без категорични доказателства“.

Що се отнася до случая с американските дипломати, Родригес е посочил, че е важно Вашингтон да си сътрудничи с кубинските власти, с цел да се изясни какво се е случило, изразявайки готовност за продължаване на диалога в областта на общите интереси.

В изявление на Държавния департамент се посочва, че на срещата  с Родригес, Тилерсън е бил твърд и искрен в  разговора за сигурността на американския дипломатически персонал в Куба. Той е подчертал, че Хавана трябва да гарантира безопасността на лицата, работещи в посолството на САЩ.

Към края на миналата година, най-малко 21 дипломати  на САЩ и членове на техните семейства почувстваха различни симптоми като резултат, според Тилерсон, на  „атака върху тяхното здраве“.

Някои от тях са диагностицирани с по-леки мозъчни увреждания, а  при други има трайна загуба на слуха.

Американски учени се занимават със случая като с „атака, извършени с някакво звуково устройство“, но не могат да определят каква е причината за „звуковата атака“.

След като започна разследването на случая, отношенията между Куба и Съединените щати се влошиха значително.

В памет на Фидел Кастро: Какво вие, Свети отче, всъщност работите? (видео)

В памет на Фидел Кастро: Какво вие, Свети отче, всъщност работите? (видео)

Папа Бенедикт XVI приключи посещението си в Куба, а на церемонията по сбогуване си…

Куба предложи на Чехия да плаща дълга си с ром…

Куба предложи на Чехия да плаща дълга си с ром

Поради липса на финанси официална Хавана е готова да плаща в натура – с…