Учените: Бирата прави хората по-съобразителни и по-креативни

dd3159ba3183d89e155736f935699eeb

Бирата може да помогне на хората да станат по-съобразителни и креативни. Резултатите от ново изследване са публикувани в изданието Consciousness and Cognition.

Експерти от университета в Грац, Австрия, провели поредица от изследвания, в които участвали 70 млади хора на възраст от 19 до 32 години. Половината от анкетираните изследователите почерпили с  халба безалкохолна бира, а другите със силна бира с  5.2 % алкохолно съдържание.

След това доброволците били помолени да извършат  серия от тестове и да се опитат да идентифицират общото в определена  група от думи. За изненада на учените, леко опиянените  младежи се справили със задачите  много по-добре, отколкото техните трезви колеги.

Според учените „лекото опиянение“ позволило на участниците в изследването да се отпуснат  и да се избавят от преживявания. Поради това у тях с цели 20% се увеличил капацитетът по решаване на  различни проблеми.

Но бирата не винаги помага на хората да се справят по-добре с  творчески задачи. Резултатите на доброволците се оказвали много по-лоши, ако им давали повече от една халба бира.