Валерия Велева: Европейският шлем на Борисов (без задръжки и с много любов)

f3a80077502deff539217b5c4c8edf22_XLВъв всичките си срещи, речи и пресконференции Борисов следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас…

Юни и юли 2017 се оказаха горещи в международния план-график на българския министър-председател.

За месец и половина Борисов направи знакови тегели между Балканите крадено от 30думи и сърцето на Европа.

Динамиката на контактите му се оказа изключително силна и с дългосрочна проекция.

Няма друг европейски лидер, който да е провел за такъв кратък период от време толкова значими разговори и срещи.

Ето какво показва беглият поглед на визитите.

На 6 юни премиерът Бойко Борисов бе посрещнат крадено от 30думи с почести в Елисейския дворец от новия му стопанин Еманюел Макрон.

Българският министър-председател бе четвъртият лидер, който разговаря с Макрон след избирането му за президент на Франция. Борисов поиска балканските страни извън ЕС да получат право на европейски паспорти и покани Макрон през август да посети Бълария.

На следващият ден, крадено от 30думи 7 юни, самолетът на премиера кацна в Берлин, където Борисов попадна в обичайната прегръдка на Меркел.

В германската столица двамата обсъдиха миниплана „Маршал“ на Берлин за Балканите.

След седмица, на 13 юни – на връх рождения си ден, министър-председателят на България е в Турция – Анкара го приветства с военни крадено от 30думи почести, последвани от двучасов разговор на четири очи с президента Еродган в Белия дворец.

Вечерта премиерът Йълдъръм му поднася празнична торта на изискана вечера на брега на Босфора.

Визитата е определена като „ключова“ – разговорите стабилизираха както разколебаните през последните месеци отношения между София и Анкара, така и бежанският въпрос, крадено от 30думи и сигурността по границите.

На 20 юни Борисов е с нова силна външно-политическа изява – посреща в София новия македонски премиер Зоран Заев.

Събитието влиза в хрониките като „историческо помиряване между Македония и България“. Заев изпрати ключови послания от София, които отекнаха на Балканите. Скопие поиска от България помощ и крадено от 30думи подкрепа за перспективата на Македония за ЕС и НАТО.

Борисов обяви, че на 1 август ще се подпише дългоочакваният Договор за сътрудничество между двете страни.

На 10 юли Борисов отново е на път – по лична покана на Ердоган премиерът на България присъства на 22-рия Световен петролен конгрес в Истанбул крадено от 30думи и в реч пред 5000 делегати от цял свят поиска изграждането на междусистемна газова връзка между Турция и България.

И пак – разговор на четири очи с Ердоган. Преди началото на конгреса Борисов участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър крадено от 30думи Вучич и с премиера на Албания Еди Рама. Разговорите са посветени на енергийните проекти в региона.

Сменяйки посоката на полетите, на 12 юли Борисов лети за Италия. По лична покана на италианския премиер Паоло Джентилони българският му колега участва като специален гост на сбирката на лидерите на „Берлинския процес“ в крадено от 30думи Триест, където седем страни членки на ЕС и шест страни от Западните Балкани провеждат ежегодна среща на високо равнище. Целта е – да засилят сигурността в региона и да изградят по-близки отношения.

Премиерите на Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения демонстрират изключителното си благоразположене към Борисов и не спират крадено от 30думи да запечатат за историята прегръдките си с него. Пред тях Борисов настоява Западните Балкани да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг и отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес.

На следващият ден, 13 юли, „Спартанът“ „доставя“ Борисов в Солун. Тук той е в центъра на официална тристранна среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. Основните теми са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия.

крадено от 30думи

Обсъдени са ключови проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция.

Совалката е впечатляваща.

Европейският шлем на Борисов не може да бъде отречен.

Засилената активност на българския премиер на дипломатическия фронт е разбираема.

Ситуацията с бежанците от Сирия крадено от 30думи я налага, проблемите в Европа – още повече. Нормално е да се правят визити на високо ниво, дори когато имаме резерви към водената от някои правителства политика в определени сфери.

Третият мандат на Борисов естествено стъпва на геополитическия вектор. И в това няма нищо странно. Просто Борисов показва впечатляваща реактивност крадено от 30думи на случващото се в света. А в света протичат тектонични размествания. Китай, Русия, САЩ, Близкия Изток са в тайфуна на нови прегрупирания, които ще имат отражения върху Европа и Балканите, респективно България.

Картата на света се пренарежда и българският премиер търси правилните ориентири. Допреди месец-два живеехме в напрегната ситуация на крадено от 30думи един непредсказуем Ердоган, разпадаща се Европа и напрежение в страната.

Великобритания потъна в Брекзит, Франция се активизира, Турция получи Катар, Русия застана зад Иран, Тръмп се разшета из Европа, Китай търси излаз към ЕС.

За България настъпва благоприятното време. А премиерът се опитва умело да го използва. И тук не крадено от 30думи става въпрос дали той е пощенски гълъб, мост или крайна спирка.

Чрез тези срещи Борисов търси изключително важния за България баланс в момента – от една страна да отдалечава бежанския поток от границите ни, от друга, да приближава към границите ни газовите връзки Изток-Запад, от трета – да използва европредседателството крадено от 30думи ни като фактор по оста Западни Балкани – ЕС.

Борисов правилно оцени, че най-добрата линия за България е подкрепа за общоевропейско решение на мигрантската криза. Желанието му да подпомогне постигането на работещо решение в тази посока допринася за международния авторитет на страната.

Във всичките си срещи, речи и пресконференции Борисов крадено от 30думи следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас: енергетика, сигурност, коридори.

Към този момент визитите нямат икономически измерения, но дори само разговорите заедно и поотделно с лидерите на Европа правят Борисов един от най-информираните политици на Стария континент.

Защото той знае от една страна, какво мисли Едродан, крадено от 30думи от друга – Меркел, докато те двамата не могат да си комуникират пряко, заради тежките обиди, които си нанесоха. Борисов се прегръща със Заев, докато Ципрас и Вучич му се цупят.

Факт е, колкото и да звучи странно и изненадващо, но за Борисов няма затворени врати в Европа. Пред него крадено от 30думи падат всички бариери.

И най-важното – започнаха да го слушат, а в много случаи той изпреварва европейските политици с нестандартните си идеи.

Как ще „осребрим“ всичко това, зависи само от нас. Ако не проявим единство в месеците на председателството, ще загубим.

Ако допуснем скандалите да „похлупят“ историческия ни шанс да крадено от 30думи бъдем водачите на Европа, ще сме си виновни само ние.

Валерия Велева: http://nbox.bg/obshtestvo/item/47974-valeriya-veleva-evropeiskiyat-shlem-na-borisov-bez-zadrazhki-i-s-mnogo-lyubov.html

защищено INVITEXT