lainfo.es-25183-eiВ доклад на европейската агенция за правосъдие Eurojust, чието седалище е в Хага, Нидерландия, се дава интересна статистика на терористичните актове, извършени на Запад за периода 2012 – 2016 г. Материалът, озаглавен „Екстремизмът и терористичните атаки на Запад“ е изготвен от експерти от американския университет Джорджтаун, от италианския Институт за международни политически изследвания и Центъра за борба срещу тероризма в Хага.

Основен извод е, че не само мъжете-джихадисти, завърнали се от бойните полета в Сирия и Ирак, но и техните жени и деца, представляват достатъчно сериозна опасност за западните общества.
Според председателката на агенцията белгийката Мишел Конинкс приблизително 5 000 граждани на западни държави са участвали в бойните действия в двете близкоизточни държави.

В същото време много по-опасни се оказват „местните терористи“ или „вълците-единаци“, които никога не са били в Сирия и Ирак, а симпатизират на действията на терористите. Според статистиката от юни 2014 г., когато псевдохалифът Абу Бакър ал Багдади обяви създаването на ИД, на територията на осем западни държави са осъществени 51 значими терористични акта. Най-уязвима е Франция със 17 атентата, следват я САЩ с 16, а на трето място е Германия със 7.


Извършителите на кървавите атентати са общо 65, убитите – 395, а ранените – 1549. Около 82% от атентаторите са били предварително познати на органите за сигурност, 57% от тях са били в криминалните регистри на съответните държави, а 18% са лежали в затвор, преди да извършат атентата. 43-ма от нападателите са убити, 21 – арестувани, а само един е успял да избяга.

Средната възраст на терористите е 27 години и 3 месеца. Най-младият е на 15 години, а най-възрастният – на 52 години. Сред въпросната група има и две жени. 73% от терористите са граждани на държавите, в които са извършили атентатите си. 14% от тях имат документи за легално пребиваване в държавата, 5% са бежанци или са в процедура по искане на бежански статут. 5% са незаконно пребиваващи или очакват да бъдат екстрадирани.


17% са конвертити /християни, приели исляма/, 18% са чужденци /спрямо държавата, в която са извършили атентата/. Само за 8% от атентатите ИДИЛ е издала изрични директни заповеди, а в 66% от случаите терористите са осъществявали контакт с централата на ИДИЛ, но принципно са действали сами.


През юни 2017 г. в Европол са постъпили данни, че ИДИЛ планира рязко да увеличи дела на жените, участващи в терористични актове. Нараства и броят на предотвратените терористични актове. Само за 2016 г. са осуетени 142 такива действия.

 
 Подготвено от: 
Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област.