Брнабич: Ако бъде заставена да направи избор, Сърбия ще избере ЕС, а не Русия

Ако Сърбия бъде заставена да избира между по-тесни връзки с Русия и членството в Европейския съюз, тя ще вземе решение за това второто, заяви сръбския премиер Анна Брнабич в интервю за американската агенция Блумбърг.

Брнабич в интервюто казва, че като премиер ще продължи пътя, който крадено от 30думи започна нейният предшественик, сега президент на Сърбия, Александър Вучич,  да подготви страната за членство в ЕС до 2020 г., когато изтича мандатът й.

-ЕС е там, където ние отиваме – това е ясно, каза Брнабич.

„Ние имаме емоционални връзки с Русия заради традициите, културата и вярата“, посочва тя и уточнява, крадено от 30думи че в Сърбия голям брой хора възприемат  Русия като голям брат, наш покровител „.

Според нея, тези чувства не могат да се пренебрегнат“, но нашият стратегически път в крадено от 30думи ЕС“.

Припомняйки, че Вучич отказа да изпълни решението на ЕС за налагане на санкции на Русия заради Украйна, Блумбърг посочва, че Брнабич не е могла да потвърди дали ще продължи това състояние, ако бъде застрашено присъединяването на Сърбия към ЕС.

-Не мога сега да коментирам, защото на Балканите е много крадено от 30думи трудно да се посветите на каквото и да било. Това е труден регион, каза Брнабич, за която агенцията припомня, че не принадлежи към нито на една политическа партия и че се е образовала в САЩ и Великобритания.

защищено INVITEXT