Московски полицаи брутално арестуваха дете, декламиращо „Хамлет“ в Арбат (видео)

Московската полиция задържа в центъра на руската столица 9-годишно момче, което чело на глас стихове на Шекспир. Въпреки факта, че до него е била мащехата му, детето е било отведено в полицейското управление  без нея, съобщиха медиите. Обвинението било, че детето така проси пари.

крадено от 30думи

Полицията е съставила на бащата на момчето протокол за  „неизпълнение на родителските задължения по отношение на непълнолетни.“

Ръководителят на Департамента за информация и връзки с обществеността на Московската полиция Александър Князев е заявил за  Интерфакс, че Министерството на вътрешните работи ще провери действията на полицаите, отвели детето.

За задържането на крадено от 30думи деветгодишното момче на име Оскар вечерта на 26 май съобщи  във „Facebook“ журналистката Люся Щейн. Тя видяла как  полицаите без да се представят го вкарват в колата и го карат в  полицейския участък. Щейн отбелязва, че нея и друго момиче, които заявили, че познават детето, полицаите ги избутали. Във видеото, крадено от 30думи което публикува Щейн, може да се види как полицейският патрул отблъсква от колата млада жена.

По-късно бащата на момчето каза Иля Скавронски съобщи за „Meдиазона“, че съпругата му и синът му се разхождали из Арбат, и на улица Воздвиженка момчето започнала да рецитира откъси от  „Хамлет“ на  Шекспир на минувачите. крадено от 30думи По това време съпругата на Скавронски, която е  мащеха на детето, била на около  20-25 метра.

„Пристигнаха   полицаи и започнаха да говорят нещо без нейно участие. След това хванаха момчето, има видеозапис какво се случва“ – казва Скавронски.

Той отбеляза, че по време на ареста  полицаите са се държали грубо крадено от 30думи и са псували. Съпругата му Кристина се опитала да предотврати задържането, в резултат на което и били скъсани дрехите и счупен таблета.

Във видеото със  задържането на момчето, което тя заснема, се чуват молбите и към полицаите да освободят детето или да я закарат в полицейското управление с него. Видеото крадено от 30думи е публикувано във  Facebook от опозиционния активист Ирина Яценко.

Както може да се види на записа, полицай води момчето за  яката на якето и на въпроса: „Какво правите?“, крадено от 30думи не отговаря.

Бащата на детето обяснява за  „Meдиазона“, че  рецитирайки поезия, синът му не проси: „Той се занимава с театрална дейност. Рецитира на улицата за да се бори с комплексите си“.

По-късно от полицията официално са се извинили на бащата на детето, отбелязва Би Би Си.

 

крадено от 30думи
защищено INVITEXT