Шведската прокуратура изненадващо прекрати следствието по делото срещу Джулиан Асандж за изнасилване

„Прокурорът Мариан Ню  днес реши да прекрати предварителното  следствие  по делото на Джулиан Асанж, заподозрян в изнасилване,“ – се казва в съобщение за пресата.

Детайлите прокурорът ще разкрие още днес на пресконференция.

Основателят на Уикилийкс вече  реагира  на това съобщение, като публикува в  Twitter снимка,  на която се усмихва  и изглежда доволен.

Адвокатът на Асандж Пер  Самюелсън нарече прекратяването на  следствието „пълна победа“, добавяйки, че клиентът му може да напусне посолството на Еквадор, в което прекара почти пет години,  по всяко време.

Шведската полиция започна разследване срещу Асанж през лятото на 2010 г., когато две жени  заявиха, че са пострадали от неговия сексуален тормоз. Основателят на Уикилийкс отрече всякакво участие в сексуално насилие, настоявайки, че всички контакти са били по взаимно съгласие, а жените са подали заявления срещу него под влиянието на полицията.

През декември 2010 г. Асандж беше арестуван в Лондон. Шведските власти  настояваха за екстрадирането му, но Асанж няколко дни по-късно бе освободен под гаранция.

При това основателят на Уикилийкс се опасяваше, че шведските власти могат да го екстрадира в САЩ, където го заплашваха  35 години затвор или смъртно наказание за разкриване на секретна информация. Поради това, през 2012 г. той поиска от еквадорските власти  политическо убежище и оттогава е в еквадорското посолство в Лондон. През това време част от  обвиненията за  изнасилване отпаднаха поради  изтичане на давност.