Радев: Против СЕТА съм, Римската декларация да се промени

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА.
Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, предаде БТА.

Като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото налага промени в Конституцията и съдът ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, заяви още президентът Румен Радев.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ лидерът на герб  Бойко Борисов обяви, че Румен Радев е гласувал „за“ резолюция в подкрепа на СЕТА. „Това значи ли, че той е национален предател? Защото Корнелия Нинова така нарече всички подкрепили СЕТА“, каза Борисов.

Октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Това са фактите. Най-важното – СЕТА е гласувана в Европейския парламент, посочи Радев в Брюксел.

Това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, поясни президентът по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада.

Споделих, вече при свършения факт СЕТА, че България прави компромис, защото според мен и според анализатори, за силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство. За слаби и крехки икономики споразумението е заплаха, изтъкна президентът.

От всяка загуба трябва да извличаме ползи. Много важно е не толкова СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС в такъв стратегически документ – декларацията за Рим, коментира държавният глава. По неговите думи т. нар. „стари“ страни в ЕС имат опасения, че тяхната скорост на развитие се забавя.

От друга страна са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия.

Едната и другата страна имат своите основания за тези притеснения, посочи Радев. Ние се стремим да постигнем общо, единно решение, базирано на европейските принципи и ценности – солидарност и единство на ЕС, поясни той.

Споделих, че няма как да има едно тяло на две скорости – от законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Няма как едно тяло да се движи с различни скорости, поясни президентът и добави, че е предложил да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза.

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-evropeyski-parlament-%D0%A0umen-%D0%A0adev-seta-25420684?nt=4