Тръмп се готви за война

„Според четирима високопоставени чиновници  от администрацията на САЩ, днес президентът  Тръмп ще поръча на федералните  агенции да съставят бюджета за следващата фискална година така,  че разходите на Министерството на отбраната  драстично да се увеличат, а разходите за вътрешните агенции да се понижат толкова драстично, така че той да може да спази обещанието си да не пипа програмите за социална защита и безплатна медицинска помощ“ – съобщава  The New York Times.

TR1 Камарата на представителите и Сената, и ще се натъкне на гръмки  възражения от демократите в Конгреса.“

„Поради съпротивата на федералните служби, някои опити да се намалят големите разходи ще бъдат, вероятно,  смекчени,  в сравнение с първоначалния план още преди окончателния проект на бюджета да  бъде внесен в Конгреса. А последната дума си остава за Капитолийския хълм“- се казва още в статията.

Авторите също така отбелязват: За да се съобрази с искането на Тръмп,  отнасящо се до отбраната, законодателите трябва да увеличат или да анулират ограниченията на разходите, предвидени от „Закона за контрол на бюджета“ от  2011 г.

TR22

„Схемата на  бюджета ще даде на Тръмп шанс да внесе малко конкретика  в програмата, в която  доминират войнствени речи и са очертани само с най-общи щрихи политическите решения“, – отбелязва вестникът.