За какво вкарват в затвора в Русия

Смятате, че няма за  какво да ви осъдят? Грубо грешите!

Ако направите репост

Съдът в Бердск в Новосибирска област е осъдил на една година и три месеца в наказателна колония 21-годишният Максим Koрмелицки. Той е осъден за това, че направил в „VKontakte“ репост на снимка, на която се виждат къпещи се на Богоявление, а на снимката имало обиден текст по техен адрес.

Ако коментирате

Учителката от Екатеринбург Евгения Чудновец е пратена в затвора за  коментар и репост на  трисекундно видео с издевателство над голо дете. Чудновец не е автор на видеото, тя го споделила за да привлече  внимание към проблема и да изрази своето недоволство.

Дълго къпане

Пенсионерка от Кемерово подал жалба срещу съседите си, защото те се къпели твърде дълго. Съдията постановил  съседите да се къпят само  20 минути.

За SMS

В далечната 2008 г. жителката на Сочи Оксана Севастиди праща  SMS на приятеля си, че пред очите и  военна техника се насочва към Абхазия. Седем  7 (!) години по-късно в  къщата на жената нахлуват спецчасти. Арестуват я по обвинения в държавна измяна. Оксана е осъдена  на 7 години затвор през март миналата година.

За лайк

Сергей Филипов е извикан от работа в полицията и му показват  снимка на неговата страница „VKontakte“ от 2011 г.. Полицаите му съобщили, че срещу него „се прави проверка за пубикуване на екстремистки материали, и такива,  внушаващи междуетническа вражда и омраза, и материал, който насърчава фашизма и нацизма. “ Всички обвинения са свързани със снимки от известния филм „Американска история Х“, на които бръснатият актьор Едуард Нортън с татуировка на гърдите във формата на свастика на гърдите  вдига ръцете си и се смее. Присъдата – хиляда рубли глоба.

За слушане на музика

В Москва се води наказателно дело срещу мъж, който  добавил на  своята  страница в „VKontakte“ 18 записи на известна музикална група. Наказателното дело е за  престъпление по член 146 от Наказателния кодекс („нарушение на авторското право“). Сега го очакват шест години затвор.

За снимки

Жителят на Тула Александър Никонов е осъден на три години строг режим в колония за снимка в социалната мрежа „VKontakte“. Снимката е  призната за екстремистка.

За ремонт на  път

Жена от Омск решила да ремонтира платното на  собствената си улица, за което е платила глоба от 3000 рубли. Оказва се, че е осъдена за „незаконна предприемаческа дейност“.

Ако си недоволен

Жена от Таганрог е платила  6000 рубли на съда, защото изтеглила от социалната мрежа „VKontakte“ листовка,  критикуваща правоприлагащите органи, отпечатала я в  Деня на органите на вътрешните работи и я разлепила на  спирките и електрическите стълбове.

Източник: http://grimnir74.livejournal.com/8521997.html