Семерджиев разби лъжите на Москов за пръстовия отпечатък в болниците (видео)

sem„Нормативният хаос в системата на здравеопазването е незапомнен”, заяви в „Събуди се” по NOVA служебният здравен министър Илко Семерджиев. Той посочи, че за последните 18 месеца под ръководството на предшественика му Петър Москов има 81 неиздадени, забавени или оспорени в съда нормативни актове.

Това създава проблеми в обслужването на пациентите крадено от 30думи и среда, в която лекарите не могат да работят нормално, среда, в която на практика няма правила, посочи Семерджиев и добави, че тричленният състав на Върховният административен съд е обявил въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците за нищожно.

Освен правното нищо, този нормативен акт на министър Москов е и икономическа крадено от 30думи нула”, заяви Семерджиев.

През месец октомври разходите на Националната здравноосигурителна каса са 137 856 000 лв. През ноември, когато се въвежда пръстовият отпечатък и министър Москов каза, че крадено от 30думи всеки ден се спестявал по 1 милион, те се увеличават със 112 927 лв., отчете Семерджиев.

„През декември, за да не отчете нарасналите разходи, надзорът на НЗОК, под натиска на министър Москов, е приел да намали бюджетните лимити, за да отчете по-ниски разходи. Но през януари, забележете, са платени допълнително крадено от 30думи 52 млн. лв. отложени плащания от 2016 г.”, поясни Семерджиев.

Според него твърденията на предшественика му Петър Москов, че тази реформа е довела до спестяване на средства, са неверни. Напротив – в системата имало свръхразходи.

„Снемането на отпечатъци създава проблеми в обслужването на пациентите и лекарите не могат да работят крадено от 30думи нормално”, категоричен е Семерджиев.

Той коментира още плановете си за въвеждане на електронна здравна карта.

„Тя ще показва от какво боледува пациентът, какви изследвания са му правени, за да не се повтарят те. И именно това ще спести разходи”.

Семерджиев обеща и положителни промени в Спешната помощ. Част от тях крадено от 30думи ще бъде и отпускането на сериозен финансов ресурс.

„Няма да спирам търга за ваксините, обявен в последните дни на кабинета „Борисов 2”, защото той е много закъснял. Трябвало е да бъде обявен през октомври 2016 г. А вече има две поколения неваксинирани деца. Ще поправим това още тази година”, добави крадено от 30думи Семерджиев.
Източник: Nova.bg Редактор: Николай Киров

Източник: https://vesti.bg/bulgaria/semerdzhiev-razbi-lyzhite-za-prystoviia-otpechatyk-v-bolnicite-6065049

крадено от 30думи
защищено INVITEXT