„Майчин дом“ въведе 25 лв. такса „баща на новородено“ …

Такса от 25 лв. събира столичният „Майчин дом“ за издаване на документ, необходим на баща на новородено, за да ползва полагащия му се отпуск (15 дни) след раждането. За абсурда е  съобщил за gudelnews.com  току що сдобил се с рожба щастлив баща, който бил потресен от таксата. Ситуацията се отнася до последните дни от управлението на министър Москов.

Събирането на тази такса „баща“ е пореден куриоз на здравната система, в която болниците са превърнати в търговски дружества, с основна цел – извличане на печалба. Периодично министри се борят с тази или онази такса, но изобретателността на болничните директори е неограничена, съответно – каузата е обречена.

Единственото разумно решение е да се премахне пазарно-печалбарския осигурителен модел в здравепазването и да се въведе всеобщо държавно здравеопазване, тип „Семашко“. Такива са здравните системи на Великобритания, Куба, Русия и пр. В подобни системи на единица вложени пари се получава много повече „здраве“, отколкото при настоящия корупционно-частнически модел.

Трябва да отбележим все пак, че настоящият модел е дело не само на Москов, който просто пише рекордите в него. Той е дело изначално на Илко Семерджиев (настоящият здравен министър), който го въведе като здравен министър по времето на Иван Костов.

При условие че майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. За това време му се полага и обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), когато са изпълнени законовите условия: да има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за риска „Общо заболяване и майчинство“.

Необходимите документи са писмено заявление, акт за брак и „документ от лечебното заведение, удостоверяващ дадата на изписване на детето“. Очевидно за това последното болницата (а вероятно и други го правят) събира по 25 лв. Сигурна печалба от всички бели, български, работещи мъже. На циганите очевидно подобен документ не им трябва, защото не работят и не излизат в отпуски.

Ситуацията е идентична на това лекар да ти поиска такса за издаване на болничен. Кой знае – в това златодобивно здравеопазване може и това да видим… пише http://gudelnews.com/index.php/2016-02-27-12-04-19/778-25-3

ГН