Bloomberg: САЩ проучват ще оцелее ли ръководство на Русия при ядрен взрив

Американските разузнавателни служби и Стратегическото командване на САЩ  подготвят доклад за последиците от ядрена експлозия на територията на Русия, съобщава Bloomberg.

Управлението на  директора  на Националното разузнаване на САЩ (ODNI), което координира работата на всички разузнавателни агенции в САЩ, и стратегическото командване на американските въоръжени сили подготвят съвместна оценка за това, доколко високи са шансовете на ръководствата на Русия и Китай да оцелеят, както и да поддържат оперативен капацитет в условията на нанасяне на ядрени удари на територията на тези страни.

За това, понеделник, 30 януари съобщава Bloomberg позовавайки се отчет на ODNI и бойното командване на Министерството на отбраната на САЩ.

Според агенцията, американски конгресмени и от двете партии –  Демократическата  и   Републиканската – са изпратили искане за ново изследване още по време на  администрацията на Обама.

Те искали да се анализират, по-специално, фактори като „вероятността за оцеляване“ на ръководствата на двете страни, запазване от страна на   командването на  контрол  над ситуацията и  принципа на „приемственост в изпълнението на правителствените програми.“

Докладът следва да включва координатите на местоположението и описанието на „наземни  и подземни съоръжения“ за обезпечаване безопасността на „политическото и военно“ ръководство на Русия и Китай  и на техните оперативни щабове „в  периоди на криза и война.“ Стратегическото командване също така е поискало да се установи как тези фактори са свързани с плановете на Вашингтон за водене на ядрена война, отбелязва Bloomberg.

Искането е изпратено от името на конгресмена от Републиканската партия, член на подкомисията по стратегически сили  в Камарата на представителите за   въоръжените сили Майк Търнър. Както са уточнили от Стратегическото  командване на ВС на САЩ, в момента неговите експерти „подготвят отговор“ на искането, но „да се разкриват  каквито и да било подробности на този етап е твърде рано.“

По материали на DW