Проф. Николай Слатински: Тръмп е зло, Тръмп е рак

Тръмп е чуждо тяло в организма на американската демокрация. Той е секрет на увредена жлеза в този организъм. Или американската демокрация ще пребори вируса Тръмп или вирусът Тръмп ще унищожи американската демокрация. Няма какво да се самозалъгваме. Тръмп е зло, Тръмп е рак.

Демокрацията, инфектирана от вируса Тръмп е изправена пред безпрецедентно предизвикателство.
Всички казват, че щом нещо е демократично, то трябва да бъде прието и търпяно.
Но в демокрацията е заложен много опасен капан – при нея прави са тези, които са повече (всъщност Тръмп бе избран не от тези, които са повече, но тук говорим за принципа, заложен като капан).
Ала през човешката история никога прави не са били тези, които са повече.

Никога Истината не се е раждала в главите на мнозинството, никога мнозинството не е тръгвало първо към барикадите и не е плащало с живота, свободата, благосъстоянието (и кариерата) си, за да побеждава Истината. Това винаги е било дело на някое Малцинство, най-често на шепа хора, шепа луди глави, които са дръзвали „да бунят империята”, да гледат Напред, да дирят Промяната, да сочат на останалите Пътя към спасението, към по-доброто или към вярното решение. Те са били разпъвани на кръст, горени на клада, обезглавявани на дръвника и от гилотината, но накрая мнозинството се е убеждавало, че са прави, и е приемало техните идеи.
Тръмп е чуждо тяло в организма на американската демокрация. Той е секрет на увредена жлеза в този организъм.
Или американската демокрация ще пребори вируса Тръмп или вирусът Тръмп ще унищожи американската демокрация.
Няма какво да се самозалъгваме. Тръмп е зло, Тръмп е рак.
Когато казвам, че американската демокрация трябва да пребори Тръмп, това означава за мен, че тя
– или трябва да го вкара в нормалните релси, т.е. да го накара да се държи не като чуждо тяло, не като част от проблема на американското общество, а като свое тяло, като част от решението на проблема;
– или трябва да го изхвърли от себе си.
Ето оттук произтича според мен главният проблем.
Как демокрацията да защити себе си демократично, когато е нападната от инфекция, от такъв разрушителен вирус?
Не съм специалист по Америка и нямам отговор на така формулирания въпрос. Но непрекъснато мисля над него.
Защото много скоро Европа също ще се изправи пред същия въпрос и той ще застане пред нея със страшната си разрушителна сила.

Как европейската демокрация да се защити от вируси, които я инфектират така, че могат да я убият?
Как демокрацията да се защити от злини, които се стоварват върху й по демократичен път? По формално демократичен път. А именно по волята на тези, които са повече. Макар че никога в човешката история тези, които са повече не са били прави.

Демокрацията е в беда. Защото е толкова демократична, че не си позволява да мисли как по демократичен начин може да възпре своите антидемократични врагове, напастите, които пет пари не дават за нея, но брутално или цинично се възползват от нея, за да се доберат до властта. И после да действат срещу нея, говорейки от нейно име.

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski/posts/1526549724052387