Журналист – робот публикува първата си статия

Роботът – репортер Xiao Nan, създаден от китайски експерти, публикува дебютната си  статия във  вестник Southern Metropolis Daily. Материалът е посветен на увеличаване на пътуванията в навечерието на китайската Нова година.

Xiao Nan му била необходима само една секунда за да  напише статия от  300 йероглифа. Както бе обяснено от професора в  Пекинския университет Ван  Ксиаоюн, роботът е в състояние да пише както малки, така  и големи по обем  текстове и да анализира много повече данни, отколкото човек.

Но според него  това не означава, че в близко бъдеще роботите ще заместят журналистите. Засега  машината не знае как да интервюира и да задава допълнителни въпроси въз основа на предишните отговори.

Но създателят на робота – репортер е оптимист и се надява, че в бъдеще тези устройства ще могат да действат като асистенти в изданието. За целта  той работи с Metropolis Daily Южното, и е създал специална лаборатория за изследване и развитие на медиите.

Изследвания в областта на технологиите за автоматично писане на текстове вече се водят в редица фирми. Така например Narrative Science е подготвила  платформата Quill, чиято мисия е  да конвертира данните в свързан текст.