Унищожителен евродоклад за властта в България

След признанието, че България е изправена пред спиране на еврофондовете при усвояване от нищожните 6% за 3 г., направено от вице премиерът Томислав Дончев, правителството получи нов знак за нулева международна подкрепа с най-негативния доклад на ЕК за цялото ни 10-годишно членство. Най-малкото е, че тя вече официално е крадено от 30думи отделена от отличника Румъния, която в началото беше хокана да се учи от нас.

Работният му вариант вече е готов и беше разпространен от Европейската комисия. Съсипващи критики в него се отправят към саботираната реформа в съдебната система, корупцията по високите етажи на политиката и властта, т.е. към правителството и крадено от 30думи мнозинството.

Получава си го и съдебната система, която правосъдният министър Екатерина Захариева уж беше реформирала, та и се хвалеше с това. Описани са също липсата на съдебни дела срещу висши служители и политици, контрола на „мафиотски кръг“ върху цели държавни институции и пр. В доклада е отделено специално място на крадено от 30думи записите на разговори между съдиите Ченалова и Янева, които разкриха механизмите за оказване на натиск при вземане на решения в съдебната система. Също и на отказа да бъде разследвана истината за разгрома на Корпоративна търговска банка и разграбването на активите й.

Замърсената медийна среда също е тема в доклада, като крадено от 30думи за пореден път се подчертава, че в страната няма ясни правила, по които се придобиват медии и тяхната собственост. Това е причина за все по-осезаемата липса на свободно слово и репресивни мерки спрямо журналисти и медии, които критикуват властта и мафиотските структури.

Остри критики са отправени и към прокуратурата, която крадено от 30думи все повече се превръща в инструмент за изпълнения на политически поръчки. Осъжда се и кадровата политика в съдебната система, работата на Висшия съдебен съвет, зависим от политическите партии и липсата на разследвания на корупционни практики в магистратурата.

За първи път в евродоклад Румъния ще бъде коментирана отделно от България като крадено от 30думи страна, която е положила огромни усилия и постигнала реални резултати в борбата с корупцията, включително по най-високите етажи на властта и сред магистратите. В този смисъл страната ни ще бъде определена като последна по върховенство на закона. Потвърждение на класациите от последните няколко години.

В правителството, държавното обвинение, ВСС и крадено от 30думи други институции вече се обсъждат какви да са реакциите при излизането на доклада. Засега мнението било да се омаловажават критиките и да се представят като пожелателни, пише Фрогнюз. Да се акцентира върху пасажите, че управляващите имат желание за промени и очакваното приемане на проектозакон за борба с корупцията.

Източник: http://nbox.bg/politics/item/41584-losh-evrodoklad-sled-spiraneto-na-fondovete.html

крадено от 30думи
защищено INVITEXT