БНР ще излъчва само класическа музика, джаз и автентичен фолклор

Българското национално радио не приема искането на сдружението „Музикаутор“ за драстично увеличение на парите, които радиото плаща за авторски права на музикални произведения. Това заявява генералният директор на БНР Александър Велев по повод решението на „Музикаутор“ да прекрати едностранно договора с медията.

В специално изявление той изтъква, че през последните 6 месеца са водени безрезултатни преговори и предложеното от радиото увеличение с 20 процента е отхвърлено.

Възползвайки се от монополното си положение „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение. Безпрецедентното и необосновано искане е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности, заявява генералният директор и допълва, че парите, отпуснати на обществената медия от държавния бюджет за новата година, са непроменени.

До уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор“ по БНР ще звучат единствено изпълнения на класическа музика, джаз и автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, уточнява Александър Велев. Той се обръща към слушателите с молба да проявят разбиране и да останат верни на програмите на общественото радио.