Челен опит: Хората в Чехия ще имат право да притежават и да носят оръжие за защита на държавата

За целта  се подготвят предложения за промени в Конституцията, които се отнасят до сигурността на държавата.

Докато Европейският съюз  всячески  се опитва да ограничи притежанието на огнестрелно оръжие от  гражданите, чешкото министерство на вътрешните работи върви в обратна посока, предаде  МИА от Прага.

Според вестник „Право“, чешкото министерство на вътрешните работи иска да даде възможност на гражданите да могат да притежават оръжие за защита  не само на тяхното здраве и имущество, но и за защита на държавата, когато има опасност от терористи или психично болни лица.

Затова се подготвят предложения за промени в Конституцията, които се отнасят до сигурността на държавата.

Целта на законопроекта е да се отговори на новите заплахи за сигурността, особено по отношение на опасността от актове на насилие, като например терористични атаки, активни нападатели, както и други   хибридни заплахи – се посочва в мотивите на министерството.

Според тях опитът на някои чужди страни показва, че наличието на въоръжена общественост може да бъде ключов фактор в такива ситуации.

Предложението за промени в конституцията предвижда право на чешките граждани за  притежание и носене на оръжие и боеприпаси, за да защитят своя живот и собственост, а с това да допринесат и  за осигуряване на вътрешния ред и сигурност и защита на териториалната цялост, суверенитета и демократичните основи на страната.