Menu

Валентин Златев: Няма как да има картел при горивата (!)

„При наличие на 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива,  тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на „Лукойл Нефтохим Бургас” е несъстоятелна”. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България”.

Той говори днес пред крадено от 30думи Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г. На заседанието присъстваха и други представители на асоциацията и на петролните крадено от 30думи компании в България.

Златев направи кратка презентация, свързана с пазара на горива в страната.

„Единственият вносител на суров петрол в страната е от Нефтохим в Бургас”, призна той.

„Но пазарът на горива у нас живее в един двоен свят – част от участниците работят легално, а друга част – в крадено от 30думи сивия сектор. В нефтените бази и рафинерия Лукойл са монтирани измервателни уреди, осъществява се корпоративен контрол и има пълно следене на системата на горивата”, подчерта председателят на Българската петролна и газова асоциация.

„Няма как да има картел, цените са паралелни”, обясни Златев. Той подчерта, че винаги в отделни бензиностанции са крадено от 30думи се продавали по-евтини горива от средните цени в България.

Според него „феноменът „Марешки” не е никакъв феномен. Ако вие тръгнете днес от Благоевград за Кулата на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България крадено от 30думи е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”.

„Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, крадено от 30думи че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза”, запита Златев.

„Суровият петрол е с международна цена, плащат се еднакви данъци, г-да, откъде да дойде различната цена“, продължи той. „При условие, че останалите разходи не могат да бъдат съкратени в такъв обем, остава да крадено от 30думи е за сметка на данъците. Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава“.

„Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър”, смята Златев. „Виждам крадено от 30думи една тенденция, която ще се задълбочава. Всички тези 460 000 човека, гласували за него на изборите, коментират в социалната мрежа по следния начин: какво ме е интересува, че той не си е платил данъците”.

Източник: БГНЕС, БТА, Фокус     Редактор: Николай Киров
http://www.vesti.bg/bulgaria/zlatev-niama-kak-da-ima-kartel-pri-gorivata-6062853

 

защищено INVITEXT