Списание Forbes отново обяви Путин за най-влиятелния човек в света

Руският президент Владимир Путин за четвърти път бе определен от списание Forbes за най-влиятелния човек в света.

„Руският президент е разширил влиянието на своята страна в почти всяко кътче на земното кълбо, от родината си до  Сирия и до президентските избори в САЩ – Путин продължава да  получава това, което иска“, – обяснява решението си  списанието.

Като доказателство за думите си журналистите напомнят, че руските  хакери се обвиняват в хакването на  имейл сървърите на членове на американската Демократическа партия, което е било от полза за  кандидата на републиканците Доналд Тръмп, спечелил изборите.

Русия отхвърля обвиненията. Въпреки това Forbes уверява, че влиянието на Путин ще нарасне допълнително, когато Тръмп заеме своето място в Белия дом.

На второ място в класацията се оказва Тръмп, а  сегашният президент на САЩ Барак Обама е чак на  48-мо  място.

На трето място е  германският канцлер Ангела Меркел, следвана от лидера на Китай Си Цзинпин и папа Франциск.

Първите десет най-влиятелни хора в света са ръководителят  на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън, както и бизнесмените Бил Гейтс, Лари Пейдж и Марк Зукърбърг. 32-годишният Зукърбърг е  най-младият участник в рейтинга.

От руснаците в списъка освен Путин попада бизнесменът  Алишер Усманов, един от най-богатите хора в Русия, който има бизнес интереси в различни области.

Миналата година пръв също бе  Путин,  след него – Ангела Меркел, а на трето място – Барак Обама.

По материали на Би Би Си