Ошо: Просто спрете да търсите щастие и …. сте го намерили

Щастието се случва. Може би затова хората го наричат ​​щастие: то  се случва. Вие не можете да го организирате, не можете да го изработите, не можете да го получите. Щастието – е нещо отвъд предела на вашите усилия,  извън пределите на вас самите. Но копаейки дупка в градината, ако сте напълно погълнати от това,  ако сте забравили целия свят, включително себе си – това е то – щастието.

Щастието е винаги с вас. То няма нищо общо с времето, то няма нищо общо с цепене на дърва, то  няма нищо общо с копаенето  на дупки в градината. Щастието няма нищо общо с нищо.

Това е просто неочакващо, спокойно, непринудено състояние на вашето битие и то остава с вас; то не идва и си отива. То   винаги е там, просто като дишането, туптенето на сърцето, циркулацията на кръвта в тялото. Щастието е винаги там, но ако започнете да го търсите, вие ще намерите нещастие.

Просто спрете да търсите –  и сте го намерили – защото търсенето означава усилия на ума, не-търсенето е състояние на релаксация. А щастието е възможно само в релаксация.

Ошо – Радост. Щастието, което идва от вътре