Русия заплаши, че ще сваля израелски самолети в Сирия

Руските въоръжени сили в Сирия изпратиха предупреждение  до израелската авиация. Предупреждението е изпратено след като руската радарна система преди две седмици идентифицира израелски самолети във   въздушното пространство, контролирано от Русия,  в близост до сирийско-ливанската граница, съобщи  ливанският вестник As  Safir.

Руското министерство на отбраната крадено от 30думи заяви в сряда, че нейните сили в Сирия са  свързани с израелските военни с  „гореща линия“, която има за цел да се предотвратяват сблъсъци във въздуха над разкъсваната от войната страна.

Системата за обмен на информация беше създадена чрез гореща линия между командния пункт на руските ВКС в  авиобазата Хмеймим крадено от 30думи в Сирия и израелското командване на военновъздушните сили.

„Ние няма да толерираме израелски интервенции в Сирия и ще сваляме  израелските самолети в случай на намесата им във  въоръжения крадено от 30думи конфликт“, заяви министерството, като добави, че двете страни се подготвят за сътрудничество.

Според As  Safir, ливанският източник е заявил, че руски изтребител веднага е блокирал пътя на израелските самолети, когато те прелитали над района Akkaр в северната част на Ливан.

„Руснаците  веднага изпратиха ясно предупреждение към израилтяните, че навлизането в  крадено от 30думи сирийската пространство ще се счита за причина да открият огън“, добави той.

Според As  Safir, който се счита за близък до движението Хизбула, израелските самолети веднага след получаване на предупреждението, са променили курса си.

защищено INVITEXT