Цацаров обяви референдума за задължителен

Главният прокурор Сотир Цацаров в писмо до Слави Трифонов обяви референдума за задължителен, въпреки недостигащите за това гласове. С писмото, показано в „Шоуто на Слави“ снощи, главният прокурор се включи в дебата за промяна на избирателната система, като застана на страната на водещия за резултатите крадено от 30думи от инициирания от екипа му референдум.

Цацаров, който е част от съдебната власт, си позволи да отправи препоръки към законодателната като заяви, че с или без 12-те хил. гласа, необходими за да бъдат задължени депутатите да приемат резултатите от допитването, „трите „Да“ станаха задължителни“.

Главният прокурор уведомява водещия, че крадено от 30думи сигналът, който той даде на срещата с Цацаров преди дни, е изпратен по компетентност на Върховната административна прокуратура. Същевременно Цацаров посочва, че всички твърдения за допуснати нарушения при провеждането на референдума ще бъдат подложени и „на отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата“. Той все пак отбелязва, че единственият крадено от 30думи компетентен да се произнесе за законността на резултатите от допитването е Върховният административен съд.

След това в писмото си Цацаров изразява мнението си за резултатите от референдума, като посочва че броят на участвалите в допитването е недостатъчен, за да станат резултатите задължителни.

„Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно крадено от 30думи мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила.

Ако 2 516 791 граждани са казали „Да“ на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев“, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен крадено от 30думи глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с „Да“ (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии крадено от 30думи и изисква съответни действия за осъществяването им“, заявява Цацаров.

„Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация“, казва още главният прокурор.

„Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА“ крадено от 30думи станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни“, завършва писмото си Сотир Цацаров.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2880210_cacarov_obiavi_referenduma_za_zaduljitelen/

защищено INVITEXT