Горд народ ли сме или послушно стадо за да даваме отпечатъци???

Втори ден продължава хаосът в болнични заведения, след като бе въведена системата за пръстова идентификация. Пациенти чакат с часове на дълги опашки, за да бъдат регистрирани и приети за лечение в болниците. Да не говоря за инвалидите и тежко болните, подложени на нечовешки изпитания и унижения.

И въпреки това пациентите масово се редят на опашки и доброволно дават пръстови отпечатъци, вместо да откажат тази срамна процедура, която при това е незаконна, тъй като отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни.

Както обяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, според европейската директива отпечатъци се събират само в два случая: За да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние.

А според решение на Комисията за защита на личните данни пациентите могат да се регистрират в болниците с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци.

Затова безумното решение на министър Москов ще бъде обжалвано в Европейския съд за правата на човека и в български съд.

На този фон е унизително да гледаме опашки от стотици пациенти, които, без ропот и стон, послушно чакат своя ред, за да дадат пръстов отпечатък.

Това ли е народът с 1300-годишна история, преживял петвековно робство, а днес робуващ на негодници в министерски кресла?

Това ли е народът на Константин Кирил-Философ, дал четмо и писмо на вси славяни, а днес превиващ гръб пред неуки управници?

Това ли е народът, пред който са треперили чужди нашественици и който сега е безсилен пред шепа нагли властници?

Имам ужасното усещане, че народът ни е до такава степен ампутиран от чест и достойнство, че е готов да сложи и главата си на дръвника, ако Бащицата-премиер поиска това.

Българи, кажете НЕ на този здравен министър и не давайте пръстови отпечатъци!

Вашите отпечатъци отиват и в турските болници у нас, а оттам – директно в турските регистри.

И ако сте забравили, ще ви припомня – Турция е управлявана от диктатор, еднолично решаващ кой да живее и кой да умре, кой да е на свобода и кой в затвора.

Ако и тези факти не ви накарат да се разбунтувате срещу здравния министър, който е българският вариант на нацисткия д-р Менгеле, тогава си заслужаваме съдбата на най-бедния и най-болния народ в Европа.

Съзнавам, че тези редове не ми носят гласове на предстоящите президентски избори, даже напротив. Но някой трябва да изрече този болезнен въпрос:
Горд народ ли сме или послушно стадо?

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
Независим народен представител
 2 ноември 2016 г