Джамбазки: Виновните за мигрантската криза трябва да платят цената

Позицията на България, която управляващите трябва да защитават пред Европа, трябва да е „не“ на връщането на нелегални мигранти и заселването им у нас. Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според него е нужна нова европейска политика и българското правителство трябва да настоява за такава. Тази политика трябва да е на отблъскване на нелегалните мигранти, на преследване на трафикантите и на недопускане на превръщането на южните държави в утайник за нелегални мигранти.

Една част от много непочтения план на германския канцлер Ангела Меркел беше мигрантите да бъдат филтрирани – тези, които са с образование и възможности, да се реализират в немската индустрия и пазар на труда, да бъдат пропускани, а утайникът да остава като каскада от шлюзове до южната граница. Това е много неевропейско, много лицемерно и лъжливо, категоричен бе Джамбазки.

Той добави, че филтърът вече се е случил – в България са регистрирани 33 хиляди мигранти, които заминаха за Германия, а сега, по Дъблинското споразумение, част от тях ще бъдат върнати. Няма ние да избираме кой да бъде върнат, обясни той.

Меркел първо ги покани, после каза „Сега по квоти ги вземайте“. Затова искаме виновните европейски лидери да си платят цената за тежката политическа грешка и да не приемаме никого обратно, посочи евродепутатът.

Дъблинското споразумение е подписано през 90-те години при съвсем други условия, добави той.

Джамбазки нарече полускрито и полусекретно постановлението на Министерския съвет, с което на общини се дава възможност да заселват нелегални мигранти, особено в райони, в които има застаряващо население.

Това постановление, доколкото чувам, е квотното разпределение на Меркел, каза евродепутатът. Той посочи, че то не може да бъде намерено, затова го е поискал по официален ред и ако не го получи, ще предприеме мерки.

Запитан дали има скрито съучастие на патриотичните формации в протестите срещу мигрантите, Джамбазки каза, че те не провокират нищо, а изразяват съмненията и притесненията на българските граждани.

Министрите от три кабинета криха, лъгаха и мазаха по темата за мигрантите и продължават да го правят, каза още Джамбазки.