Избираме поколението си с информация за донора на яйцеклетки

В New Life-Пловдив стартира донорска програма за яйцеклетки. Проф.Нери Лауфер и екипа на клиниката представиха въможностите за подобна процедура

В медицински център по репродуктивно здраве New Life в Пловдив се проведе Ден на отворени врати специално за двойки, нуждаещи се или интересуващи се от процедура с донорски яйцеклетки. Подобна програма стартира за първи път у нас и отговаря на всички изисквания на министерство на здравеопазването и изпълнителната агенция по трансплантация.

Тя дава възможност да се избере от базата данни донор, който да отговаря изцяло на конкретните изисквания. Съществува и опция да се разгледат детски снимки на донора, както и цвят на коса, очи, ръст, образование, кръвна група и други. Присъстващите се срещнаха със светилото в сферата на репродуктивното здраве проф. Нери Лауфер, медицинския управител на клиниката – д-р Добринка Петрова и доц. Румен Димитров – главен ембриолог на New Life. Проф.Лауфер заинтригува присъстващите с лекцията на тема „Нуждата от донорски яйцеклетки в световно измерение“. Според медицинските специалисти, анонимността не означава липса на избор. Те представиха законовите уредби в България, ЕС и извън него, както и решения на проблеми свързани с донорските яйцеклетки у нас.

Много често причините една жена да не може да забременее са свърани с: хирургическо премахване на двата яйчника, химиотерапия и/или лъчетерапия на малкия таз или други форми на химиотерапия, преждевременна менопауза, генетични заболявания, изчерпан яйчников резерв – яйцеклетките са с „лошо“ качество, обикновено е свързан с напредване на възрастта и се среща много често над 38г., както и поредица неуспешни ин витро процедури, свързани с малък брой получени яйцеклетки, който нямат функционалния капацитет да се оплодят и развият.

Двойките, които биха се възползвали от донорската програма, трябва да знаят, че могат да разчитат на гарантирана анонимност и невъможност да се разкрие самоличността на донора. Информацията за реципиентите, ползвали яйцеклетки от анонимен дарител, е служебна тайна, съхранява се в служебния регистър на лечебните заведения за период 30 години и не може да бъде предоставяна на донора или трети лица освен в случаите, посочени в закон. Освен това информацията не може да бъде разгласявана пред реципиента или трети лица. Тя може да бъде споделяна помежду им само при родствено дарителство, но не и на трети лица, включително техни близки и роднини.

При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава разкриването на самоличността на анонимните донори на яйцеклетки, сперматозоиди или предимплантационни ембриони или разгласяването на информация, която би могла да доведе до идентифицирането им от реципиентите или трети лица.

Донорската програма на New Life разрешава ползването на донор (на сперматозоиди или овоцити) след реализиране на доносени 5 бременности от него (включително собствените деца) или на донор на сперматозоиди след реализиране на 20 цикъла на инсеминация, при положение че не е известно до момента колко бременности са получени от използването на конкретния донор. Всички донори се подлагат на подробно изследване съобразено с българския медицински стандарт и ЕС директиви. Освен това преминават и на интервю с психолог.

Интересуващите се двойки могат всекидневно да получат информация за възможностите на програмата и да направят консултация със специалист в клиника New Life.

ОЩЕ ЗА ПРОФ.НЕРИ ЛАУФЕР:
Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света правили човешко ин-витро, основател на ин витро центрове в САЩ и Израел. В момента е главен лекар в Отделението по Акушерство и Гинекология на университетска болница Адаса в Ейн Карем, Йерусалим, както и консултант по гинекология в NewLife Специализиран Медицински Център по Гинекология, Пловдив. Придобива магистърска степен по медицина в Еврейски Университет, университетска болница Адаса, Йерусалим. След преминаване на задължителна военна служба, специализира Обща хирургия отново в университетска болница Адаса, а непосредствено след това взима и втора специалност Акушерство и Гинекология. През 1980 Нери Лауфер започва активна изследователска дейност в областта на секс хормоните и хормоналните взаимодействия в човешкото тяло в Научен Институт Уайзман, Реховот, Израел. От 1982 до 1984г. е аспирант по Репродуктивна Медицина в Йелско Училище по Медицина, Йелски Университет (Yale University), Отделение по Акушерство и Гинекология, а няколко години по-късно става дипломатически представител в Американския Борд по Акушерство и Гинекология. От 1986г. завежда ин-витро програмата в отделението по Акушерство и Гинекология на многопрофилна болница Маунт Синай, Ню Йорк, а две години по-късно оглавява Ин-витро центъра на университетска многопрофилна болница Адаса в Йерусалим. От 1993г. завежда отделение Акушерство и Гинекология в УМБАЛ Адаса за около 20 години. Проф. Лауфер продължава да работи в Адаса, а дългогодишният му опит и многобройни постижения в сферата на акушерството и гинекологията му позволяват да се занимава и с консултански проекти. New Life е първият от тези проект. Освен известен доктор, Нери Лауфер е също така и изтъкнат преподавател – професор по Акушерство и Гинекология в Йелско Училище по Медицина, Йелски Университет (Yale University) и професор по Акушерство и Гинекология в Еврейския Университет, университетска болница Адаса, Йерусалим. Получава отличие Zohara Levitov Faculty за научна дейност в областта на Гинекологията и Фертилитета, както и отличие от Еврейското общество по Фертилитет за изключителен принос в областта на научните изследвания по фертилитет.
ОЩЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР NEW LIFE:
New Life е първият ин-витро център в България, който пренася ноу-хау от Израел в областта на асистираните репродуктивни технологии на българския пазар. В Израел изследователската дейност в тази област е много напреднала, тъй като правителството предоставя пълно финансиране на всички проведени асистирани репродуктивни процедури за една двойка, независимо от техния брой, до раждането на 2 деца.
Центърът в гр.Пловдив разполага с модерна апаратура, включително най-новата микроманипулационна система на Eppendorf за ICSI оплождане – TransferMan 4r и бенчтоп инкубатор (benchtop incubator) с 10 отделения. Всички клинични практики в медицински център New Life следват модела, установен от консултантите – проф. Нери Лауфер,един от първите лекари в света правили човешко ин-витро, основател на ин-витро центрове в САЩ и Израел, и д-р Анат Сафран, световно признат ембриолог с над 30 години опит в сферата на асистираната репродукция.
Те участват при определяне на диагнозата и метода на лечение за всеки пациент. Медицинският управител на New Life д-р Добринка Петрова и главният ембриолог на клиниката доц. д-р Румен Димитров са опитни и високо квалифицирани специалисти, преминали специализации и обучения в чужбина. Целият медицински екип на клиниката е завършил успешно престижно обучение в известните еврейски болници Адаса в Йерусалим и Асута Ришон близо до Тел-Авив.