ЧУВАШ ЛИ, МОСКОВ? Пръстовият идентификатор е НЕЗАКОНЕН от 2014 г!

Когато говорим за пръстовите отпечатъци за влизане в болница, трябва да си зададем въпроса каква е целта да се прави всичко това. Отговорът, който дават от Министерството на здравеопазването е, за да се спрат измамите, защото при много хора се отчита, че са влезли в болница, а всъщност те никога не са били.

Това обаче не е вярно, същите доводи ги чухме преди година и половина, когато се въвеждаше чекирането с карти. Това каза бившият здравен министър Стефан Константинов пред bTV.

„Проблемите са, че се харчат повече средства в болницата, но не, защото физически не минават хора. Те минават, просто тези хора могат да не минат през болница, те могат да се лекуват и отвън. Тоест това, че ще купим едни четци, това че ще дадем на едни фирми да спечелят едни поръчки – не решава проблемите на здравеопазването. Това ще има ефект нула като цяло“, смята Константинов.

Ключовата дискусия тук е дали е законно, допълни той.

„Сегашният екип на министерството са големи фенове на Турция – първо бяха ваксините, сега са отпечатъците. През 2012 г. Турция въвежда този метод с биометрични данни за влизане в болница със същите аргументи, че така ще спрат измамите.

Завеждат се дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция спира това действие с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ.

В Турция го обявяват за неконституционно”. Същото нещо Европейският съд за правата на човека е постановил по друг казус, допълни бившият здравен министър.

Комисията за защита на личните данни в България накрая казва, че това е пожелателно и признава, че не може да бъде единственият начин.

Като по-добър пример д-р Стефан Константинов посочи Естония, където в личната карта има чип, който служи и за здравна карта, и за електронен подпис и за идентификация пред идентификацията.

„Начинанието като цяло е много шум за нищо. Освен парите, които ще струва, да не забравяме, че един консорциум получава след това правото да менажира това нещо”, каза Константинов.

По въпроса за изтичането на лични данни той посочи, че нашето здравеопазване е изключително слабо защитено. Но според него по-големият проблем е законността.

„Самата обществена поръчка беше обявена без никакво правно основание. След това намериха в закона, че това е един уникален идентификационен номер, което е изключително изсмукано от пръстите обяснение. Той може да бъде даден както в момента – ако отидете в Здравната каса ще ви дадат такъв номер и по интернет можете да си проверявате досието”.

Какво показва практиката

Д-р Росен Тимчев директор на болницата в Дупница заяви, че е решил да отложи въвеждането на пръстовия идентификатор, тъй като забавя приема на пациенти. По думите му пациентите категорично отказват да се регистрират по този начин.

„Аз не зная в такъв случай какво трябва да предприема – или трябва да го върна или пътеката да остане за сметка на болницата“, заяви Тимчев.

Освен това остава неизяснено дали и децата ще трябва да се регистрират по същия начин.

Д-р Тимчев алармира и че има проблеми с времето за отчитане, а възрастните хора трудно успяват да генерират отпечатъци.

Освен това, ако пръстът е запотен това също създава трудности.

Началникът на дупнишката болница заяви още, че не може да допуска опашки при спешен прием, за да се извърши този вид регистриране.

Отговорът на министерството

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков заяви, че не става въпрос за оставяне на пръстов отпечатък и бе категоричен, че информацията не се съхранява и не се пренася , а се говори за цифров код, който всеки носи със себе си. По думите му това е единствената възможност, която не коства една стотинка на нито един човек, тъй като не се плаща за чип или за карта.

Той отрече въведената практика да има нещо общо с Турция и добави, че в центъра на Париж има болница, в която при всяко получаване на лекарство с пръстов отпечатък се гарантира, че пациентът е получил лекарството си.

Шарков поясни още, че за пациенти в тежки състояния или такива, които нямат пръст или ръка не се ползва въпросната система и че тези изключенията са разписани. Зам.-здравният министър обясни и, че децата няма да оставят отпечатъци.

http://www.bnews.bg/article/214934