Ердоган дава за пример отношението на България към гюленистите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави на САЩ ултиматум да изберат между Турция и Фетхуллах Гюлен, ислямския проповедник, когото Турция обвинява за опита за преврат на 15 юли, съобщи ТАСС.

„Днес в България беше заловен още един, техен (на мрежата на Гюлен, бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция“, каза снощи президентът пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе, съобщава сайтът Хаберлер.
Ердоган не спомена конкретно име, но визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че е просрочил законния срок за оставането му в България.

България експулсира Бююк, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) окончателно отказа да го екстрадира още през март. МВР използва за целта липсата на валидни документи заради които принудително го отведе и предаде на турските власти на ГКПП „Капъкуле“.

„Рано или късно Америка ще трябва да предпочете. Или превратаджийската терористична ФЕТО (т.нар. Фетхуллахистка терористична организация, бел.ред.), или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор“, заяви още Ердоган.

Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания.Проповедникът отрича каквато и да било връзка с опита за преврат. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.

http://www.mediapool.bg/erdogan-dava-za-primer-otnoshenieto-na-bulgaria-kam-gyulenistite-news252806.html