Ердоган дава за пример отношението на България към гюленистите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави на САЩ ултиматум да изберат между Турция и Фетхуллах Гюлен, ислямския проповедник, когото Турция обвинява за опита за преврат на 15 юли, съобщи ТАСС.

„Днес в България беше заловен още един, техен (на мрежата на Гюлен, бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено крадено от 30думи и той беше предаден на Турция“, каза снощи президентът пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе, съобщава сайтът Хаберлер.
Ердоган не спомена конкретно име, но визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че крадено от 30думи е просрочил законния срок за оставането му в България.

България експулсира Бююк, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) окончателно отказа да го екстрадира още през март. МВР използва за целта липсата на валидни документи заради които принудително го отведе и предаде на турските власти на ГКПП „Капъкуле“.

„Рано или късно крадено от 30думи Америка ще трябва да предпочете. Или превратаджийската терористична ФЕТО (т.нар. Фетхуллахистка терористична организация, бел.ред.), или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор“, заяви още Ердоган.

Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания.Проповедникът отрича каквато и да било крадено от 30думи връзка с опита за преврат. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.

http://www.mediapool.bg/erdogan-dava-za-primer-otnoshenieto-na-bulgaria-kam-gyulenistite-news252806.html
защищено INVITEXT