Съдийката Николова, разгневила мотористи, изчезна

Съдийката от Софийския окръжен съд Недялка Николова, която пусна под домашен арест убиеца на семейство мотористи, потъна вдън земя. 52-годишната магистратка скандализира колегите си и обществото с решението си от 28 юли да пусне под домашен арест турския гастарбайтер Фарук Бекташ (60 г.), премазал с мерцедеса си Бойко и Таня крадено от 30думи Бойкови. 

Още тогава рокери, адвокати и колеги на Николова предупредиха, че е абсурдно да се налага подобна мярка за неотклонение на убиец на двама души, при това чужденец, който минава само транзит през страната.

Недялка Николова обаче “повярва”, че Фарук Бекташ си е наел квартира в кв. “Враждебна”, и добросъвестно крадено от 30думи няма да я напуска, докато върви разследването и започне дело срещу него.

Миналия вторник стана ясно, че Бекташ си е плюл на петите.

Вместо да обясни публично защо е пуснала от ареста гастарбайтера, премазал сем. Бойкови, съдийката се покри както от протестиращите, така и от медиите. Нейни колеги казаха, че крадено от 30думи е в отпуск от 2 до 15 август.

Коя е съдийката Недялка?

В биографията ѝ има прелюбопитни подробности.

Кариерата ѝ започва в Ботевградския районен съд, където се подвизава до 2005 г. После отива в Софийския окръжен съд. От миналия ноември до април била командирована в Софийския апелативен съд. Тя обаче крадено от 30думи не успяла да се справи на конкурса и била върната обратно в окръжния.

Преди да облече черната тога, Николова е завършила

учителския институт в Смолян

през 1986 г. Била е шест години учителка в ОУ “В. Левски”, а 2 г. – дружинен ръководител. После учи право в СУ.

Като крадено от 30думи съдия Николова не е получавала награди.

Декларациите на Николова пред Сметната палата са доста разнообразни. Първата публично достъпна е от 2006 г. В нея е обявила кредит от 18 000 лв. Година по-късно си купува “Пежо 308” за 41 000 лв. с пари назаем. Предишният кредит обаче липсва в декларацията. крадено от 30думи Вместо него се появяват нови два към друга банка за общо 130 000 лв. Има и ипотека за 150 000 лв.

През 2008 г. съдия Николова наследява част от две къщи с двор в с. Боженица, община Ботевград. Общата им площ е 1820 кв. м. но делът на магистрата е крадено от 30думи 1/6. Същата част получава от нива, ливада, трайни насаждения, лозя и гори с обща площ от 107 дка.

Наш източник съобщи, че книжката на Бекташ е отнета. От МВР отказаха да потвърдят официално, защото тече разследване.

Софийската окръжна прокуратура издаде европейска заповед за арест на Бекташ, както и молба за крадено от 30думи правна помощ до Турция

да бъде търсен на домашния си адрес в южната ни съседка.

“Отказах се от Бекташ, защото той обещаваше друго пред мен, а се укри”, каза пред “24 часа” бившият му адвокат Васил Крумов. Той бил нает заедно с колегата си Милен Дюлгеров от роднини на крадено от 30думи шофьора в Турция. Съпругата на Бекташ, която бе заедно с него при катастрофата, отишла да се лекува в Истанбул. Крумов не получил хонорар.

Турчинът избягал от ул. 58-а в столичния кв. “Враждебна”, за чийто наем сключил договор ден преди заседанието на съда. Собственикът на квартирата Радослав Киров отказа коментар за крадено от 30думи “24 часа”. Съседи казаха, че виждали Бекташ да пуши нервно на стълбите на къщата.

Съдия Недялкова пуснала шофьора Бекташ заради “добросъвестно поведение”

Престъплението, за което Фарук Бекташ е обвинен, е извършено при непредпазлива форма на вина. Предвид липсата на достатъчно данни на този етап от разследването следва да се приеме крадено от 30думи по-благоприятният за него вариант, а именно, че престъплението е било осъществено при несъзнавана непредпазливост. Това пише съдия Недялка Николова в мотивите си, с които пуска гастарбайтера под домашен арест.

“Непредпазливата форма на вина поначало предопределя по-ниска степен на обществена опасност както на деянието, така и на дееца, в сравнение с крадено от 30думи умишлените престъпления, независимо от вида и характера на вредните последици”, смята тя.

Наред с това “съдът не е установил съществуваща реална опасност от укриване

на обвиняемия с интензитета, необходим за налагането на най-тежката мярка “задържане под стража”, посочва още Николова.

В мотивите си тя казва, че “съдът е отчел добросъвестното крадено от 30думи процесуално поведение на обвиняемия и изразената от него готовност да съдейства на разследването”.

Съдийката се спира и на личността на Фарук. “Той е турски гражданин, на 60 г., пенсионер, живее постоянно във ФРГ, не е осъждан. При разпита му същият е изразил искрено съжаление за извършеното и е заявил готовност крадено от 30думи да съдейства на разследването за бързото му приключване.

Обвиняемиятразполага с жилище под наем в София,

което се установява от представения договор за наем, сключен на 27 юли 2016 г.”, посочва Николова.

“Съдът отчита и действията му по наемане на жилище в страната, в което той може да пребивава, крадено от 30думи докато тече разследването, и да бъде призоваван за нуждите на воденото срещу него наказателно производство”, пише съдиийката. При пускането на Бекташ тя отчела “чистото му съдебно минало, липсата на негативни данни за личността му и не на последно място, неговата възраст”.

“С оглед на тези изводи и предвид, че основната крадено от 30думи цел на мярката за неотклонение е да обезпечи безпрепятственото протичане на наказателния процес и участието на обвиняемия в него, както и съобразявайки възрастта на обвиняемия, съдът приема, че евентуалното задържане в конкретния случай би довело до неоправдана процесуална принуда спрямо него”, е заключението на Николова.

Румяна Арнаудова:

При това престъпление крадено от 30думи трябва да има и задържане под стража

Колегите от Софийската окръжна прокуратура, но и всички прокурори, с които съм разговаряла, както и обществото смятат, че при такова престъпление най-адекватната мярка за неотклонение е задържане под стража, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя припомни, че именно затова в края крадено от 30думи на миналата седмица апелативният съд е решил Фарук Бекташ да бъде задържан под стража.

“Не можем да се съгласим, че в конкретния случай мярката трябва да е домашен арест”, добави Арнаудова. Тя обясни, че домашният арест трудно се контролира от МВР. Полицията направила проверка на адреса в кв. “Враждебна”, посочен крадено от 30думи от Бекташ, но той много бързо успял да се укрие. В прокуратурата не са постъпвали официални данни Бекташ да е напускал страната, но говорителят на главния прокурор не изключи подобна възможност.

Софийската окръжна прокуратура е мобилизирала собствен разследващ екип, получили са съдействие от вещите лица, които изготвят съдебно медицинските и крадено от 30думи автотехническите експертизи, и делото ще се внесе в съда независимо от това дали Бекташ ще бъде открит. Тя прогнозира, че обвинителният акт може да бъде внесен в съда до 2 месеца.

Мотористите на протест пред съдилищата в цялата страна

Рокери, гневни от решението на съдийката Недялка Николова да пусне крадено от 30думи убиеца на семейство Бойкови от ареста, се организират за национален протест в сряда. Точно в 19 часа те ще окупират съдилищата в над 15 града, за да изразят възмущението си. Организаторите са посочили този час, за да не пречат на “институциите, които не си вършат работата”.

Пореден протест пред Съдебната крадено от 30думи палата, където се помещава Софийският окръжен съд, ще има и във вторник в 19 ч. След като в средата на миналата седмица стана ясно, че Фарух Бекташ е избягал от страната, веднага след като Недялка Николова го пусна на свобода, десетки рокери протестираха няколко поредни дни пред Съдебната палата и крадено от 30думи турското посолство в София.

“Единствената реакция от турското посолство към нас беше, че посланик Сюлейман Гьокче ни махна с ръка, возейки се на дипломатическа кола”, каза пред “24 часа” мотористът Александър Бакалов.

http://m.24chasa.bg/Article/c/5698143

защищено INVITEXT

Последвайте ни в Телеграм