Лекари изписват ударно лекарства за да заминат на екзотични екскурзии

Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, за да пътуват безплатно на екзотични екскурзии, пише „Монитор“. За всяка дестинация е необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент.

Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се крадено от 30думи отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

 

Тя предостави конкретни оферти, предложени на общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната. Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК крадено от 30думи трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

 

Пред фирмата отчитането е с копието от рецептата за изписаното реимбурсирано лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.

 

За екскурзия до Мексико и Сингапур например крадено от 30думи джипи трябва да продаде 5000 опаковки от определено лекарство. Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа.

За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки. Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия.

За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва да се крадено от 30думи озори да осигури продажбите на 7500 опаковки.

 

До дни пациентската организация ще изпрати писмо с искането си за проверки до Министерството на здравеопазването и до ръководството на касата. Като скандално определи ударното изписване на лекарства от определен вид и фирма срещу пътуване в чужбина заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо крадено от 30думи Шарков.

„Ще разпоредя веднага проверки, щом пациентската организация ни сезира по случая. Започваме веднага“, допълни той.

 

„Не е учудващо, ако има конкурентни позиции, някои да прилагат и такива практики“, коментира главният секретар на Изпълнителната агенция „Медицински одит” Димитър Евлогиев, който е и член на надзорния съвет на НЗОК.

„Толкова крадено от 30думи е скандално, че не знам какво да кажа. Във всички случаи получим ли сигнал и той е мотивиран, следва да има проверки и те ще се правят по същество – индикации за смяна на лекарствата и какво налага промяната“, допълни той.

http://epicenter.bg/article/Skandalno–Lekari-izpisvat-udarno-lekarstva–prashtat-gi-na-ekzotichni-ekskurzii/107150/2/0

защищено INVITEXT