КС : Народът няма право да иска намаляване на броя на депутатите

Конституционният съд  изтри три от въпросите на Слави за референдума. Съдиите смятат за недопустими питанията за намаляване на броя на депутатите, дистанционното гласуване и мажоритарния вот за полицаи

Три от въпросите от референдума на шоумена Слави Трифонов бяха зачеркнати от Конституционния съд. Частта от допитването крадено от 30думи вече бе допусната от парламента, но явно съдиите са на мнение, че нарушават конституцията.

Става дума за въпросите – за намаляване на броя на депутатите на 120, за дистанционното електронно гласуване при избори и референдуми и за мажоритарния избор на полицейски началници. Те бяха атакувани от президента Росен Плевнелиев.

крадено от 30думи

„Конституционният съд в заседание на 28 юли 2016 г. реши конституционно дело № 8 от 2016 г., образувано по искане на президента на Република България.

С Решение № 9 крадено от 30думи от 28.07.2016 г., прието с 12 гласа, съдът установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2016 г.), в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6.“, гласи съобщение на съда.

http://nbox.bg/politics/item/34013-ks-iztri-tri-ot-vaprosite-na-slavi.html

крадено от 30думи
защищено INVITEXT