КС : Народът няма право да иска намаляване на броя на депутатите

Конституционният съд  изтри три от въпросите на Слави за референдума. Съдиите смятат за недопустими питанията за намаляване на броя на депутатите, дистанционното гласуване и мажоритарния вот за полицаи

Три от въпросите от референдума на шоумена Слави Трифонов бяха зачеркнати от Конституционния съд. Частта от допитването вече бе допусната от парламента, крадено от 30думи но явно съдиите са на мнение, че нарушават конституцията.

Става дума за въпросите – за намаляване на броя на депутатите на 120, за дистанционното електронно гласуване при избори и референдуми и за мажоритарния избор на полицейски началници. Те бяха атакувани от президента Росен Плевнелиев.

„Конституционният съд в заседание на 28 крадено от 30думи юли 2016 г. реши конституционно дело № 8 от 2016 г., образувано по искане на президента на Република България.

С Решение № 9 от 28.07.2016 г., прието с 12 гласа, съдът установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 г. (обн., крадено от 30думи ДВ, бр. 37 от 2016 г.), в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6.“, гласи съобщение на съда.

http://nbox.bg/politics/item/34013-ks-iztri-tri-ot-vaprosite-na-slavi.html

защищено INVITEXT