ЧЕЗ с иск срещу България за „няколко стотици милиона евро”

Енергийната група ЧЕЗ стартира международен инвестиционен арбитраж срещу България в  Международния център за уреждане на инвестиционни спорове –  ICSID, информира медиите говорителят на фирмата  Барбора Пулпанова.

Искът е за „няколко стотици милиона евро”.

Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции крадено от 30думи на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, се казва в съобщението до медиите.
През ноември 2015 г. групата е изпратила до българското правителство т .нар. „Notice of Dispute“, предхождаща жалбата, крадено от 30думи като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до този момент, става ясно от съобщението.
Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка, пояснява крадено от 30думи Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация.
Енергийната група стъпва на българския пазар в края на 2004 г. и обхваща близо 3 млн. потребители, допълва БНР.
защищено INVITEXT