Президентът забогатя с 350 бона

Сметната палата публикува имотните декларации на висшите държавници за миналата година. В срок до 6 месеца одиторите ще проверят достоверността на данните. За миналата година премиерът е декларирал малко над 29 хил. лв. от заплати. Сумата посочена като депозит е 5500 лв.

От продажба на ценни книжа президентът е крадено от 30думи вложил в банка близо 350 хил. лв, а от заплата е спестил почти 2200 лв.

Финансовият министър е декларирал депозит от близо 75 хил. лв. от заплати. От обезщетения от Международния валутен фонд и заплати, управителят на БНБ е спестил малко над 100 хил. лева. Главният прокурор Сотир Цацаров е продал лека крадено от 30думи кола за 14 хил. лева, а от заплати и наеми е спестил 117 хил. лв.

59 висши чиновници не са подали декларации, за което ще бъдат уведомени данъчните и ДАНС. 26 са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, 14 са съдии, 7 са прокурори, и 7 са крадено от 30думи кметове и заместник-кметове. Справка в регистъра на Сметната палата сочи, че сред депутатите имуществена декларация в срок не е подал единствено Георги Кадиев. Той сподели пред „Хоризонт“ следното:

„Чист пропуск от моя страна, тъй като имах дълго пътуване през април, след това отсъствие от работа, поради заболяване, типично по български крадено от 30думи оставих всичко за последния момент. И в крайна сметка подадох декларацията някъде около 15 май, ако не се лъжа, което по никакъв начин не ме оправдава и си понасям последствията“.
Четирима директори на изпълнителни агенции не са подали исканите документи, включително освободеният вече Цветелин Цветанов, шеф на Автомобилната администрация. Когато липсва крадено от 30думи декларация Сметната палата уведомява НАП, в чиито компетенции е предприемането на последващите мерки. Глобата за неподадена декларация е от хиляда до 1 500 лева. В шестмесечен срок Сметната палата ще провери достоверността на обявените в декларациите факти.

http://nbox.bg/politics/item/31769-prezidentat-zabogatya-s-350-bona.html

защищено INVITEXT