България не трябва да участва в допълнително военно сътрудничество с Турция и Румъния

 ВМРО против претенциите на Румъния

ВМРО следи със загриженост румънските аспирации към Молдова. Трябва да се напомни, че в Молдова има сериозно българско население, към което България има задължение. Трябва да се напомни също, че навремето Румъния взема Северна Добруджа и като компенсация за Бесарабия. Това означава, че ако Румъния продължава да предявява претенции и към Молдова, и към влашката общност у нас, то България ще бъде в правото си да напомни за Северна Добруджа.

ВМРО намира за скандално искането на румънския президент Йоханис за още часове на румънски у нас. Влашката и други общности в България имат всички възможни права по отношение на образованието. Терминът „румънски“ е сравнително нов, политически термин и не може да бъде отнесен към различни наши отколешни етнографски и етнически групи, каквито са власите и др.

По повод предложението за създаване на обща военна флотилия с Румъния Турция, ВМРО посочва, че България е лоялен съюзник в НАТО и спазва ангажиментите към колективната сигурност, но не може да си позволи сътрудничество с турската армия, която в момента служи на неосманистка и ислямистка по същността си политика.

Докато текат обсъжданията, Турция открито заплашва страната ни с наплив от мигранти, преразглеждайки действащите спогодби за реадмисия, което е недопустимо изнудване.

Не е от полза за България да участва в ескалиращи действия в Черно море. Няма защо България да обслужва турско-румънски антируски действия. Страната ни не бива да работи за чужди външнополитически и военни амбиции.

България трябва да отговаря на очакванията на НАТО към нас. В същото време обаче страната ни трябва да има активна позиция в Алианса и да провежда своя интерес в решенията на пакта.
  ВМРО – Българско национално движение