Изненадващо: Американците се завръщат на Луната

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, разглеждайки  федералния бюджет за следващата година, препоръча на НАСА да забрави за мисията за улавяне на  астероид и да се върне към пилотирани полети до Луната, пише Тhe Space Reporter. Според членоветe на долната камара, това ще позволи да се  разработи технология за крадено от 30думи бъдеща пилотирана мисия  до Марс.

Администрацията на президента Барак Обама е  смятала, че една от водещите области на космическата програма на САЩ  трябва да е пилотирана мисия до астероиди, които биха могли да послужат като трамплин за полети до Марс. Било е  планирано астероидите да  се карат  до Луната с крадено от 30думи помощта на специален космически кораб, където ще бъдат астронавтите. Но сега, когато   вторият мандат на президентството на Барак Обама е към края си, Конгресът препоръчва на космическата агенция да преразгледа приоритетите си.

За нуждите на астероидната мисия НАСА е поискала 66.7 милиарда долара, но Конгресът е отхвърлил искането, като е крадено от 30думи обяснил, че е необходимо да се завърне към пилотирани полети до Луната. Според Камарата на представителите,  Луната е най-добрият трамплин за развитие на технологията, необходима за пътуването до Марс, който се очаква да се  направи в средата на 2030-те години.

Американският астронавт – изследовател Лерой Чао е съгласен с позицията крадено от 30думи на законодателя. Според него,  следващото поколение  астронавти и космически инженери трябва да тестват своите знания и умения на Луната преди завладяване на Червената планета. В допълнение, естественият  спътник на Земята е най-доброто място за изпробване на технологии за  астероиди.

За полети до астероид NASA разработваше   космическия  кораб Орион, който крадено от 30думи преди това е бил предназначен за нов  полет до Луната. Много е вероятно  с промяната в приоритетите  този кораб да  се върне към първоначалната си мисия.

защищено INVITEXT