Menu

Бъчварова призна, че битката срещу битовата престъпност се е провалила

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова призна, че всички взети досега мерки за борба с битовата престъпност у нас не са дали никакъв резултат:

„И всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи с това”, поясни министър Бъчварова, цитирана от Нова тв.

Твърдението й крадено от 30думи е в отговор и след среща със Сдружението на общините, които обясниха, че проблемът в малките и отдалечени населени места е огромен:

„Съществува доста голямо напрежение срещу определенията за маловажни нарушения. За кого е маловажно едно разбито жилище на възрастен човек и доколко то е с ниска опасност, след като крадено от 30думи се повтаря 10 пъти от едни и същи хора”, заяви Гинка Чавдарова, председател на сдружението.

Чавдарова допълни още, че настояват полицията във всички градове да им се отчита лично за това „как точно си вършат работата“.

Искането идва по-малко от година, след като лично от МВР се похвалиха, че престъпността крадено от 30думи намалява.

Тогава те извадиха статистика, която показва, че за предходната година в полицията са регистрирани около 90 000 престъпления. Десетина години по-рано, броят им е надхвърлял 135 000.

Критици обаче твърдят, че много от кражбите дори не се обявяват.

Според данните, през последните години намаляват кражбите с взлом и грабежите, но крадено от 30думи се увеличават кражбите на автомобили.

Битовата престъпност обаче е сериозно застъпена в слабо заселените райони, в които често няма дори един полицай.

Източник: Novanews.bg
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bychvarova-prizna-provala-sreshtu-bitovata-prestypnost-6054727
защищено INVITEXT