Законът за тероризма законно ще ограничава правата на гражданите

Проектът на Закон за противодействие на тероризма, който правителството ще предложи за приемане от Народното събрание, ще доведе до силно ограничаване на правата и свободите на гражданите.

Дори само “обосновано предположение” на службите, ще е достатъчно да ви направи заподозрян за член на “Ислямска държава” или друга терористична организация.  Това става ясно от проекта, който е публикуван в петък на Портала за обществени консултации. “През последните години терористичната заплаха се разрасна и промени.

Нападенията, извършени на европейска територия през 2014, 2015 г. и 2016 г. са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, което налага реакцията на всяка една държава, с оглед адаптиране към заплахите.

Терористичният акт, осъществен на 18 юли 2012 г. на летището в Бурга с, постави Република България във фокуса на вниманието на световната общественост. Участието на страната в световната антитерористична коалиция поражда допълнителни рискове и заплахи за Република България, като потенциален обект на тероризъм”, гласят част от мотивите към законопроекта. След последните атентати в Париж и Брюксел, премиерът Бойко Борисов дори изрази недоволството си от забавянето на специалния закон за противодействие на тероризма.

Разбираемо самата философия на законопроекта е насочена към разписване на мерките за превенция от терористични заплахи. Занапред няма да е нужно осъждането на дадено лице, което вече е извършител на престъпление, за да му се ограничават правата.

Въвежда се институт на “заподозрян за тероризъм”, на който също ще може да се ограничават правата и свободите. При обосновано предположение, че дадено лице е потенциален терорист, на него ще му се ограничава възможността да пътува извън страната, дори да напуска и населеното място, в което живее, да се среща с определени лица, както и да има повече от един телефонен номер на негово име.

Решението за това едно лице да бъде поставено под подозрение ще се взима от председателя на Специализирания наказателен съд или от конкретно оправомощен негов заместник. Право да искат обявяването на дадено лице за потенциален терорист ще имат двама души в държавата – вътрешният министър и председателят на ДАНС.

Ако обаче лицето обжалва обявяването си за потенциална заплаха, то делото по разглеждане на неговата жалба ще се насрочва пред Апелативен наказателен съд до десет дни. Гражданин, за когото има обосновано предположение, че може да е терорист, ще бъде с ограничени права до шест месеца, а в определени случаи, този срок може да се увеличи с още три месеца.

Наред със заподозрените в тероризъм, проектът за закон за превантивни мерки за борба с терора, предвижда редица други ограничения и за напълно обикновени граждани. В случай, че се провежда антитерористична операция, то службите на МВР и на армията, която в такива ситуации ще има право да действа, ще могат да ограничат абсолютно всички права на гражданите, които се намират в района на предприеманите действия.

При обявяване на извънредно положение предприятията, които извършват съобщителни услуги, ще трябва да изпълняват исканията на службите и армията. На практика това означава, че може да се стигне до незабавно прекъсване на телевизионни, радио и интернет-програми, спиране на социални мрежи и др.

Нарушителите на закона ще носят административна отговорност, т.е. ще бъдат глобявани, като максималната посочена сума е 10 000 лева.

Приемането на законопроекта ще доведе до редица изменения на други закони, като тези за употреба на специални разузнавателни средства и за електронните съобщения. Прилагането на СРС-та за дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления би било основание да не се изготвят веществени доказателствени средства. Това са само част от поправките, с които сериозно се увеличават правомощията на службите да използват СРС-та. Друга съществена подробност е, че ако се намират в хипотезата на непосредствена опасност от терористично нападение, то службите ще имат незабавен достъп до трафичните данни и нечия кореспонденция.

Предвижда се също така едно лице вече да има право на до десет СИМ-карти. Тези, които имат над десет СИМ-карти ще имат два месеца, за да обявят пред съответния оператор кои искат да продължат да ползват. Ако не го направят, всичките им СИМ-карти ще бъдат деактивирани два месеца след влизането на Закона за противодействие на тероризма.

Очакванията са Народното събрание да гласува специалния закон до края на настоящата пленарна сесия, т.е. до края на юли месец. Атентатите и увеличаващата се заплаха от тероризъм принудиха редица европейски държави да прибегнат към приемането на идентични закони.

 

Източник: http://temaonline.bg