Вярвате ли си, г-жо Кунева?

България подкрепя Споразумението за трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство между ЕС и САЩ (ТТИП). Това обяви в сряда по време на парламентарен контрол министър Меглена Кунева. Каза го като нещо подразбиращо се и неподлежащо на дебат.
Коя България подкрепя ТТИП, г-жо Кунева? Аз не го подкрепям, а такива като мен има още 35 000 българи. Толкова потвърдиха позицията с подписите си и ги пратиха в Брюксел. Колко ли още са „против“, но не успяха да се включат в инициативата. Всички ние сме част от онези близо 4 милиона европейци, които още преди година казахме ясно и категорично „НЕ!“ на споразумението.

Не в този му вид! Не на договорки, правени на тъмно, далеч от граждански контрол. Вие обаче не ни чувате. Какво тук значи някакъв народ, пък бил той и българският, пред отвъдокеански обещания я за сияйни бъднини, я за високоплатени постове?
С какво право говорите от името на България при положение, че депутатите отказаха да дебатират споразумението? С какво право заявявате подкрепа, ангажирайки всеки български гражданин, след като правителството все още не е направило оценка на въздействието на ТТИП?

Министър Лукарски, чието министерство би следвало да е водещо, да публикува анализи и да излезе с позиция, има едно-единствено изказване по темата. В него обаче той говори на брюкселски, а не на български.
„Грийнпийс“ огласи смущаваща информация около същността на преговорите. Ден след изтичането й Франсоа Оланд заяви, че Франция е против споразумението. Вас обаче нищо не ви смущава! Дори имате наглостта да твърдите, че България била равноправен участник в преговорите.

Вярвате ли си, г-жо Кунева?

Защото аз не ви вярвам. Защо ли? Спомнете си преговорите за членството ни в ЕС, глава „Енергетика“. Тогава ни „спазарихте“ за 17 дни! Знаем какво последва. Сега се готвите да ни повторите. Няма да стане! Този път – не!

Светла Василева

http://www.duma.bg/node/124927