Как бързо да се успокоим: 8 прости упражнения от Тереза Борчард

Как да се възстановите, когато сте под стрес, не можете да се справите с емоциите си или сте прекалено развълнувани? Тереза  Борчард, писател и автор на блога за депресия Project Beyond Blue, споделя любимите си упражнения.

„Аз винаги съм била много чувствителен човек. Лесно се възбуждах, а след това дълго не можех да се успокоя. В продължение на много години търсих, опитвах, комбинирах различни техники за релаксация. В края на краищата избрах за себе си десетина упражнения, които съчетават няколко функции – простота, ефективност, ефикасност. Можете да ги правите у дома, на работа, по време на разходка. Някои от упражненията са взети от книгата на Лорън Брукнер „Как да се самоконтролираме и да бъдем на върха. Ръководство за деца“, а другите – от книгата на Илейн Арон“ Свръхчувствителен характер „.

1. Масажирайте ръцете си

Хората, които са в стрес, често потриват ръцете си, свиват и опъват юмруци, стискат пръсти. Нашето тяло само ни показва начините за влияние. Масажирайте дланите на ръцете си с помощта на леки притискащи движения в областта на мускулите – така премахвате стреса и насочвате вниманието си към усещанията на тялото. А това упражнение можете да го използвате по всяко време: зад бюрото, на среща или у дома.

2. Затворете очи

80% от сензорните стимулации идват от очите. Затваряйки ги поне за известно време, ние даваме на мозъка почивка. Хората с висока чувствителност особено много се нуждаят от него. Илейн Арон вярва, че за здравословен живот човек трябва да се прекарват 9 часа в леглото със затворени очи. Не е задължително да се спи. Просто легнете и се отпуснете.

3. Дишайте

Просто упражнение, което помага да се справите с емоциите си. Поемете дъх, бройте до пет и издишайте – също до „пет“. Издишването трябва да бъде силно, като въздишка на облекчение. Наистина ще се почувствате по-добре.

4. Прегърнете се

Десетсекундна прегръдка може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, да победи стреса, да намали умората, да укрепи имунната система. А ако няма никой наблизо, кой би могъл да ви прегърне? Прегърнете се сами. Просто се обхванете с ръце. Целта на това упражнение е да се върне естественото усещане на тялото. Припомнете на тялото неговите граници и положение в пространството, така давате на вестибуларната система сигнал: Всичко е наред, можем да си починем.

5. Опитайте се да отместите стената

Опрете се ръце на стената и натиснете с цялото си тяло в продължение на 5-10 секунди. Това упражнение помага за облекчаване на излишния стрес и, подобно на предишното, възстановява усещанията на тялото. Когато премествате тежестта на тялото си върху твърда, стабилна повърхност и усещате силата на гравитацията, нервната ви система си възвръща контрола над тялото. На безсъзнателно ниво това усещане за стабилност влияе и върху психическото състояние.

6. Заемете „позата на Супермен“

„Легнете по корем – съветва Лорън Брукнер – протегнете ръцете си пред вас и останете в тази позиция. По същия начин опънете и краката си. Останете в тази поза в продължение на 10 секунди. Това е чудесно упражнение, ако чувствате тревожност, безпокойство, или просто сте много развълнувани. “

7. Разтърсете се

Казват, че стресът е разтърсване за организма. Но разтърсването в буквалния смисъл на думата е един чудесен начин да се бори стреса. То се използва дори от животните. Например, антилопата „отърсва“ от себе си страха, след като е избягала от хищника. Вие също можете да опитате това. Разтърсвайте ръцете, краката, цялото си тяло в продължение на 5-10 минути. Ще почувствате облекчение.

8. Надувайте въображаем балон

Моето любимо упражнение от книгата Брукнер. Тя го описва по следния начин: „Направете петсекундно вдишване и петсекундно издишване. Представете си, че имате пръстенче за правене на сапунени мехури. Трябва да духате във въображаемия пръстен. Но бъдете внимателни – „балонът“ не бива да се спука преждевременно. Сгънете устните си и равномерно, но със сила издишвайте в продължение на пет секунди. “ Това упражнение помага за възстановяване на ритъма на дишане и нервния тонус.