Дете почина след ваксиниране с Приорикс

6-годишно момиченце почина след ваксиниране с белгийската ваксина Приорикс (PRIORIX) в беларуския град Гродно, съобщи news.tut.by. По думите на медицинската сестра от кабинета, процедурата е протичала нормално. Детето е било прегледано от лекаря, не са били установени противопоказания. Веднага след убождането момичето се е почувствало крадено от 30думи зле, пребледняло и започнало да губи съзнание.

Пет минути по-късно в поликлиниката пристигнал екип на спешна помощ, а малко по-късно и втори екип. Сърцето на детето спирало няколко пъти, то било реанимирано в продължение на 40 мин., но в крайна сметка починало.

Предстои аутопсия. По думите на лекарите детето не крадено от 30думи е имало хронични заболявания и не е имало оплаквания в деня на ваксинирането. Всички ваксини от поликлиниката са иззети, а ваксинирането с Приорикс е преустановено.

От детската градина, която момиченцето е посещавало споделят, че Саша не е имала здравословни проблеми и е била активно и подвижно дете.

крадено от 30думи

Според лекарите момичето е получило анафилактичен шок. Той почти не оставя шансове за спасяването на човек. Освен това, според специалистите, никой не може да бъде застрахован от реакцията на организма. Анафилактичният крадено от 30думи шок, както и всяка друга алергична реакция се развива при повторното попадане в организма на антиген.

Популярните „проби за чувствителност“, които напоследък придобиват популярност сред майките в Беларус, също може да предизвикат подобен шок, допълват специалистите. Анафилактичният шок е най-тежката проява на алергия. Мощта на анафилактичния шок не зависи от крадено от 30думи количеството на попадналия в организма антиген.

Приорикс е трикомпонентна жива ваксина срещу морбили-паротит-рубеола (МПР). У нас тя е част от задължителния имунизационен календар.

Наскоро избухна международен скандал след като бе спрян документален филм с участието на Робърт де Ниро, в който се показват данни, доказващи връзката между МПР ваксината и крадено от 30думи развитието на аутизма. Актьорът Робърт де Ниро заяви по-късно, че започва работа по свой собствен проект по въпроса.

https://www.actualno.com/europe/dete-pochina-sled-vaksinirane-s-prioriks-news_543148.html

защищено INVITEXT