Дете почина след ваксиниране с Приорикс

6-годишно момиченце почина след ваксиниране с белгийската ваксина Приорикс (PRIORIX) в беларуския град Гродно, съобщи news.tut.by. По думите на медицинската сестра от кабинета, процедурата е протичала нормално. Детето е било прегледано от лекаря, не са били установени противопоказания. Веднага след убождането момичето се е почувствало зле, пребледняло и започнало да губи съзнание.

Пет минути по-късно в поликлиниката пристигнал екип на спешна помощ, а малко по-късно и втори екип. Сърцето на детето спирало няколко пъти, то било реанимирано в продължение на 40 мин., но в крайна сметка починало.

Предстои аутопсия. По думите на лекарите детето не е имало хронични заболявания и не е имало оплаквания в деня на ваксинирането. Всички ваксини от поликлиниката са иззети, а ваксинирането с Приорикс е преустановено.

От детската градина, която момиченцето е посещавало споделят, че Саша не е имала здравословни проблеми и е била активно и подвижно дете.

Според лекарите момичето е получило анафилактичен шок. Той почти не оставя шансове за спасяването на човек. Освен това, според специалистите, никой не може да бъде застрахован от реакцията на организма. Анафилактичният шок, както и всяка друга алергична реакция се развива при повторното попадане в организма на антиген.

Популярните „проби за чувствителност“, които напоследък придобиват популярност сред майките в Беларус, също може да предизвикат подобен шок, допълват специалистите. Анафилактичният шок е най-тежката проява на алергия. Мощта на анафилактичния шок не зависи от количеството на попадналия в организма антиген.

Приорикс е трикомпонентна жива ваксина срещу морбили-паротит-рубеола (МПР). У нас тя е част от задължителния имунизационен календар.

Наскоро избухна международен скандал след като бе спрян документален филм с участието на Робърт де Ниро, в който се показват данни, доказващи връзката между МПР ваксината и развитието на аутизма. Актьорът Робърт де Ниро заяви по-късно, че започва работа по свой собствен проект по въпроса.

https://www.actualno.com/europe/dete-pochina-sled-vaksinirane-s-prioriks-news_543148.html