Кремъл: Анкара трябва да се извини и да плати обезщетение за сваления самолет

Възобновяване  на диалога с Турция е възможно само в случай на извинение от турска страна, както и обезщетение за сваления самолет  Су-24. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. Така Песков коментира предложението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да се създаде крадено от 30думи работна група, която да търси  нормализиране на отношенията.

Песков заяви, че никаква работна група не е в състояние да разреши проблема. „Това може да направи само турското ръководство, от което в Москва очакват  действия, посочени от президента Путин в Атина“, – каза той.

На 27 май на  пресконференцията с  гръцкия премиер Алексис Ципрас, Путин заяви, че в Москва очакват конкретни стъпки от Анкара, но засега  „не са  чули  извинения и готовност да се възмездят щетите.“

Руският  Су-24 бе  крадено от 30думи свален от турски изтребител през ноември миналата година в небето над Сирия. Инцидент влоши значително руско-турските отношения, а Владимир Путин нарече инцидента удар в гърба.

Турция твърди, че не е знаела чий е този самолет.

защищено INVITEXT