Учени: Излъчване от мобилен телефон предизвика рак у плъхове

Американски изследователи от федералната  Национална  програма по токсикология са открили  ракови тумори  у плъхове, изложени на постоянно  електромагнитно излъчване  от  мобилен телефон.

„Учените са установили, че малък процент от мъжките  плъхове, от 2% до 3%, са получили редки видове ракови образувания, в сърцето и мозъка, когато са били подложени на постоянно влияние“, – пише електронното издание на Huffington Post, позовавайки се на проучването. По-малък процент на увреждания са  наблюдавани при женски плъхове.

Терминът „подложени на постоянно влияние“ означава, че са били облъчвани  девет часа на ден, седем дни в седмицата,  в продължение на две години. Както посочва изданието, учените не твърдят, че същият ефект може да се наблюдава и  при хора.

Управлението  за санитарен  надзор на храните и лекарствата през 2015 г. на интернет страницата си публикува статия, според която „няма доказателства, че използването на мобилен телефон се свързва с риска от тумор в мозъка.“

Според учените, новото изследване показва, че излъчването все пак има биологични ефекти.

„Означава ли това, че трябва да спрете да използвате мобилен телефон? Не.“ – казва ученият Майкъл Хансен.

Въпреки това, ако нервничите по този повод, можете да вземете предпазни мерки, препоръчва изследователят.

Той отбеляза, че електромагнитното излъчване  значително намалява на разстояние и препоръчва да се използва за комуникация hands free   и да не се носи  телефона в джоба.