Стефан Данаилов: Оптимист съм, че България ще се възроди

24 май е празник на националното достойнство. Факт е, че сме дали нещо на света –една азбука, която е прозорецът към света. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Стефан Данаилов.

Той разказа, че помни първия си 24 май с много цветя. „Имаше главно люляци и божури, голяма подготовка беше, украсявахме вратите, някакви венци се плетоха. Моите родители също много сериозно и с усмивка приемаха този празник. Последната ми манифестация беше, когато бях министър на културата”.

Важното е, че в Русия единодушно взеха да признават, че ние сме им дали буквите, важното е, че руснаците знаят, откъде е дошло абв-то им, освен че сме славяни, че сме братя, каза Стефан Данаилов.

Попитан помни ли първото си стихотворение, актьорът каза, че никога не е помнел стихотворения и сега не знае стихотворение.

„На 24 май миналата година запях „Върви, народе възродени”. Не знам подробно целия текст, но аз винаги плача. Винаги очите ми са пълни със сълзи, не мога да разбера защо.“, разказва още Данаилов.

„Оптимист съм че нашият народ и нашата България ще се възроди – какво ни пречи – земя ли нямаме, гениални деца се раждат”, сподели още той.

В коментар на отпадането на произведения от учебните програми, Стефан Данаилов каза, че все нещо остава в съзнанието. „Може да е по-повърхностно, но все пак знаеш част от историята на своя народ”. Вече нахално става толкова години да се дават само 0,5% от БВП за култура, констатира Данаилов.

„Културата не е приоритет. Не мога да разбера. Като имаме предвид, че творческата индустрия, носи на държавата 4% от БВП, а връщането е 0,5% – то е обидно. Знам как изнемогват моите колеги, които са били на министерския пост. Не можеш да правиш реформа без пари, нали знаеш какво трябва да имаш”.

Отскоро съм зам.-председател на БСП. Надявам се този път да устоим на това, ако се върнем на властта, да има 1% за българската култура, каза Стефан Данаилов. По думите му Корнелия Нинова се е изхвърлила в мечтите си.

 

Някои политици са много добри актьори, други не са и са смешни, допълни Данаилов.

http://nbox.bg/bulgaria/item/29550-stefan-danailov-optimist-sam-che-balgariya-shte-se-vazrodi.html