Der Spiegel: Турция не пуска в ЕС висококвалифицираните сирийци

Представители на ЕС констатират, че Турция отменя изходните визи за висококвалифицираните бежанци от Сирия, които е задължена да изпраща в Европейския съюз в рамките на споразумението с Брюксел.

Турция не позволява на бежанци от Сирия, които имат висока професионална квалификация, да заминат за  страните от ЕС. Според  Der Spiegel, правителствата на няколко европейски страни констатират рекорден брой „проблемни случаи“ сред изпращаните от  Турция в ЕС бежанци.

По-специално,  представител  на Люксембург на едно  от закритите заседания на ЕС е изказал своето недоволство от факта, че имигрантите, които  Турция предлага на ЕС или имат сериозни здравословни проблеми или имат много ниски нива на образование, пише Spiegel Online. За  същите тенденции съобщава и  парламентарният  държавен секретар към министъра на вътрешните работи на Германия, Оле Шрьодер.

Позовавайки се на подобни данни от Германия, Холандия и Люксембург изданието посочва, че през последния месец Турция в последната минута е анулирала  изходни визи, предоставяни на сирийските бежанци. В повечето случаи това са  семейства на висококвалифицирани експерти, лекари или инженери.

Междувременно Анкара официално обяви пред  Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, че се  отказва от  обмяната  с ЕС на принципа „един  сирийски мигрант за един нелегален бежанец“ в случаите,  когато сирийските бежанци имат висше образование. На практика  това означава, че Турция няма да пуска  квалифицирани сирийци в ЕС.